Helft van Ecuador getroffen door overstromingen

Aanhoudende overstromingen in Ecuador hebben naar schatting 300.000 mensen in de problemen gebracht. Honderdduizend onder hen hebben onmiddellijk nood aan opvang, voedsel, gezondheidszorg en zuiver drinkwater.
Ecuador haalt de laatste dagen het nieuws door de harde taal aan het adres van grote buur Colombia, maar het land heeft ook met binnenlandse problemen de handen vol. De aanhoudende regens die midden januari begonnen, hebben nu al in de helft van de Ecuadoraanse provincies voor wateroverlast gezorgd.
Door de watersnood zijn verschillende bruggen ingestort over de rivieren Moraspungo, Santa Rosa en Japara in de provincie Cotopaxi. Het oliebedrijf Petroecuador moest de grootste pijpleiding in het land afsluiten nadat een deel van de leiding vernield werd door een aardverschuiving als gevolg van de overstromingen. De watermassa’s bedreigen ook de dam in Montalvo, in de provincie Los Ríos. In veel streken zijn er problemen met de drinkwater- en elektriciteitsvoorziening.
Volgens het militaire opperbevel hebben 250.000 tot 300.000 mensen te lijden onder de watersnood. Eén derde daarvan heeft onmiddellijk humanitaire hulp nodig in de vorm van behuizing, voedsel, gezondheidszorg, zuiver drinkwater en sanitair. Nu al worden meer dan dertienduizend mensen opgevangen in 225 tijdelijke kampen.
Volgens het Nationaal Meteorologisch Instituut INAMHI is er voorlopig niet veel beterschap te verwachten. De regens houden voorlopig niet op en er wordt dan ook watersnood verwacht tot april. De schade van de overstromingen werd begin deze maand geraamd op 660 miljoen euro, maar nu het blijft regenen, kan die nog verder oplopen.
Bovenop de watersnood krijgt Ecuador te maken met verhoogde activiteit van de Tungurahua-vulkaan, lokaal de “vuurkeel” genoemd. De vulkaan begon enkele weken geleden as en lava te spuwen, waardoor 1.200 boeren geëvacueerd moesten worden. Veel boeren keren intussen terug naar hun land, maar wetenschappers waarschuwen dat de vulkaan onvoorspelbaar blijft. De bezorgdheid van de deskundigen is te begrijpen: bij uitbarstingen van de vulkaan in 2006 werden hele dorpen bedolven onder lava en gloeiend gesteente. Zeker vier mensen kwamen daarbij om en duizenden raakten dakloos.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.