Het belang van het Wereld Sociaal Forum

Van 27 januari tot 1 februari vindt in Belém, in Brazilië, de negende editie van het Wereld Sociaal Forum plaats. Oxfam-Solidariteit zal er bij zijn. Maar waarom is het zo belangrijk om aan dit forum deel te nemen?
Het Wereld Sociaal Forum (WSF) wordt op dezelfde moment gehouden als het Wereld Economisch Forum in Davos (Zwitserland) en verenigt tienduizenden individuen, ngo’s en sociale bewegingen die hun ervaringen en strategieën om tot een vredevolle, rechtvaardige en ethische wereld te komen, met elkaar willen delen.
Zoals andere Belgische organisaties (vakbonden, ontwikkelingsorganisaties…) zal ook Oxfam-Solidariteit aanwezig zijn op dit grote andersglobalistische evenement. Brigitte Gloire, experte van Oxfam-Solidariteit rond “klimaat en duurzame ontwikkeling” en Birgit Vanhoutte, verantwoordelijke voor de educatiedienst leggen uit waarom ze naar Belém vertrekken.

Het milieu in de schijnwerpers


“Dit Sociaal Forum wordt georganiseerd in een betekenisvolle omgeving: het Amazonegebied, een belangrijke strategische regio op het vlak van biodiversiteit en sociale mobilisatie”, legt Brigitte Gloire uit. “Logisch dat milieuvraagstukken een belangrijke plaats innemen op het Forum. Oxfam wil profiteren van haar aanwezigheid om haar analyses te versterken en de banden met andere organisaties aan te halen. Door de talrijke ontmoetingen en werkgroepen geeft het WSF ons de kans onze aanpak te verbeteren rond klimaatverandering en landbouwproblemen, de gevaren van de deregeluring van de markt, enz.”
“Bovendien geeft dit Forum ons de gelegenheid van gedachten te wisselen over de beste manier om een ambitieus klimaatakkoord uit de brand te slepen eind dit jaar in Kopenhagen. De recente top in Poznan heeft veel mensen zwaar teleurgesteld. De politieke wereldspelers – en vooral de industrielanden – hebben geweigerd de maatregelen te nemen die nodig zijn om een catastrofe te vermijden. De civiele samenleving moet samenwerken om in Kopenhagen iets te kunnen veranderen. Het WSF in Belém kan onze stem luider doen klinken.”

In de Amazoneregio bestaan er veel politieke alternatieven voor de neoliberale mondialisering. Landen zoals Brazilië, Bolivia, Ecuador en Venezuela hebben bewezen dat er een alternatief politiek project mogelijk is.
Alternatieven promoten


Voor Birgitte Vanhoutte is het een voordeel dat het WSF zich in Brazilië afspeelt. “In de Amazoneregio bestaan er veel politieke alternatieven voor de neoliberale mondialisering. Landen zoals Brazilië, Bolivia, Ecuador en Venezuela hebben bewezen dat er een alternatief politiek project mogelijk is. De Amerikaanse Vrijhandelszone (ALCA) is op een mislukking uitgedraaid, terwijl een progressief en innovatief project zoals het Boliviaanse Aternatief voor Amerika (ALBA) een echte inspiratiebron vormt. Het verzet van deze landen is een krachtige boodschap aan de jongeren die onze inleefateliers bezoeken, zeker voor ons atelier over Bolivia. Door hier te zijn kan ik mijn analyse van de situatie verbeteren en ook de inhoud van de ateliers verrijken.”
“Door deel te nemen aan het WSF kan ik ook de dynamiek ter plaatse observeren en me onderdompelen in de verschillende voorbeelden van mobilisatie. De doelstelling van de educatiedienst is jongeren te inspireren dingen te veranderen in onze samenleving. Ontdekken hoe ze dat elders doen zal heel leerrijk zijn!”
De financiële crisis, de klimaatcrisis, de voedselcrisis, de sociale crisis… Onderwerpen voor de analyses en debatten in Belém zijn er genoeg. Het WSF zal een goede gelegenheid zijn om de wereldleiders er nog eens aan te herinneren dat een andere wereld mogelijk is. En zelfs noodzakelijk is!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.