Het nieuwe maffia-rapport van Justitie

In 2006 voerde de Belgische justitie 224 onderzoeken naar criminele organisaties. In hetzelfde jaar werden 87 nieuwe dossiers geopend. Dat staat in het tweejaarlijkse rapport “Georganiseerde criminaliteit in België 2005-2006”, dat MO* als eerste kon inkijken.

Het rapport is het resultaat van een samenwerking tussen de Dienst voor Strafrechtelijk Beleid en de Federale politie. 
‘Het beeld van de gekende criminele organisaties ondergaat weinig wijziging in vergelijking met de vorige jaren’, besluiten de auteurs van het rapport, dat nog officieel moet voorgesteld worden. ‘De grootte van de organisaties blijft relatief beperkt alsook het profiel van de verdachten en de activiteiten vertonen weing verschillen met de vorige jaren. Er dient wel aangestipt dat het aantal onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit sinds 2002 geleidelijk afneemt. Dit geldt zowel voor de totaliteit van de onderzoeken, als voor de nieuwe dossiers.’

In 2005 ging het nog om 246 dossiers, in 2004 om 289. Het rapport maakt melding van 1.809 verdachten in dossiers van georganiseerde criminaliteit in 2006. Zowat vier op tien zijn Belgen. Vervolgens gaat het om Nederlanders (12,3%), Italianen (4,6%), Roemenen (4,3%), Turken (3,4%), Marokkanen (2,6%), Fransen (2,5%) en inwoners van ex-Joegoslavië (2,3%).

Soorten misdaden

Welke groeperingen zijn gespecialiseerd in welke soort misdaden? In een samenvattend hoofdstuk schetst de Dienst voor het Strafrechtelijk Beleid het criminaliteitsbeeld vanuit het perspectief van de dadergroep (p. 80-82):
• De meest performante criminele organisaties op heden zijn de Litouwse criminele dadergroeperingen, actief in de voertuigenzwendel. Deze duurzame criminele organisaties zijn sterk georganiseerd op allerlei vlakken. Ze beschikken over een strikte rekruteringsstrategie, “gekwalificeerd personeel”, voldoende middelen en een zeer hoog niveau van know-how. De Litouwers maken gebruik van contacten bij politie, justitie en advocatuur. Ze beschikken eveneens over de nodige (hoog)technologische middelen.
• De Albanese dadergroepen zijn zeer polyvalent: ze zijn actief in mensenhandel en dan meer bepaald de sexuele exploitatie van vrouwen. Zij manifesteren zich eveneens in allerlei vormen van grootschalige en georganiseerde diefstallen (rondtrekkende dadergroepen). In de illegale immigratie en mensensmokkel spelen de Albanese dadergroepen de rol van passeur voor het traject naar Groot-Brittannië. De Albanese dadergroepen zijn innovatief en flexibel, wenden nieuwe modus operandi aan en ze zijn in staat samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere etnische groeperingen.
• De Bulgaarse dadergroepen zijn bedreigend omwille van hun veelvuldige betrokkenheid in diverse domeinen en hun sterke mate van flexibiliteit: sexuele exploitatie, economische exploitatie, vervalsingen, namaak en computercriminaliteit. Op het vlak van de arbeidsuitbuiting zijn ze vooral actief in de bouwsector. Hier wordt vooral ingespeeld op het nijpend tekort aan arbeidskrachten. Er zijn Bulgaarse dadergroeperingen die zich gespecialiseerd hebben in het vervaardigen van vervalsingen: identiteitspapieren, betaalkaarten, vals geld…
• De Roemeense criminele dadergroeperingen zijn over het algemeen zeer polyvalent, internationaal actief en zeer flexibel. Zij zijn actief op het vlak van woninginbraken, gauwdiefstallen, diefstallen gewapenderhand, namaak, oplichting, sexuele uitbuiting, informaticafraude en skimming. Soms wordt er gebruik gemaakt van geweld. De Roemenen komen als zeer bedreigend over door hun goede technische kennis (vooral computerkennis).
• De Pakistaanse en Indische criminele organisaties zijn vooral betrokken in economische uitbuiting, voornamelijk in de telefoonshops en nachtwinkels. Zij werken via een systeem van georganiseerde illegale immigratie, dat steunt op een complex netwerk van safe-houses, losse medewerkers, passeurs, … Hun activiteiten in het kader van mensensmokkel en –handel bieden ook opportuniteiten in illegale wapenhandel en drugshandel. Zij zijn ook actief op het vlak van informaticacriminaliteit, fraude en het vervaardigen van valse en vervalste documenten.
• De Italiaanse dadergroepen zijn goed georganiseerd en actief binnen diverse criminaliteitsdomeinen: drugshandel, illegale wapenhandel, woninginbraken, valsmunterij, georganiseerde fraude, sigarettensmokkel en namaak. Om de opsporing te bemoeilijken, maken ze veelal gebruik van legale activiteiten als dekmantel.
• De Turkse criminele dadergroeperingen zijn eveneens actief op verschillende domeinen: illegale immigratie, mensensmokkel, mensenhandel, drugshandel, sigarettensmokkel, valsmunterij en namaak.
• Zuid-Amerikaanse dadergroepen (Colombiaanse en Chileense organisaties) zijn in de eerste plaats gekend voor hun activiteiten in de cocaïnehandel en witwaspraktijken. Maar ze plegen ook diefstallen gewapenderhand. Juweliers en banken worden vooral geviseerd.
• Mensenhandel en mensensmokkel blijven voor de Chinese criminele organisaties de belangrijkste domeinen van activiteit. Afpersingen van uitbaters van Chinese restaurants gebeuren regelmatig.
• De Nigeriaanse criminele organisaties, die ingebed zijn in een zeer gesloten en bijgelovige gemeenschap, laten zich niet alleen opmerken door de zgn. 419-fraude, maar ook door hun betrokkenheid in de cocaïnehandel en mensenhandel (sexuele uitbuiting van jeugdige prostituees).
‘Stilaan wordt duidelijk dat de criminele organisaties in België geen Italiaanse of Amerikaanse maffia-achtige misdaadorganisaties zijn die bepaalde economische sectoren en/of het politieke  leven controleren’, besluiten de auteurs van het rapport. Er is veeleer sprake van een bredere waaier van verticaal dan wel horizontaal gestructureerde groepen die op zeer flexibele  wijze met elkaar samen werken. ‘De analyse van de georganiseerde criminaliteit in België vertoont een zeer gevarieerd beeld, wat pleit voor een gedifferentieerde benadering binnen een geïntegreerde en integrale aanpak.’

Drugs, diefstal en inbraken

Het rapport “Georganiseerde criminaliteit in België 2005-2006” bevat een schat aan cijfers en statistieken. Nog enkele vaststellingen:
• Inbeslagnames van drugs in 2006: 483.024 XTC-pillen, 118 kilo amfetamines, drie ton cocaïne en 253 kilo heroïne
• In 2005 zijn 16.847 voertuigdiefstallen gerapporteerd in België. In bijna 800 gevallen ging het om car-jackings en home-jackings.
• In 2006 werden 57.246 woninginbraken geregistreerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.