Hindoenationalistische BJP lonkt naar moslims

India’s regerende BJP-partij, groot geworden door in te spelen op communautaire spanningen tussen de hindoemeerderheid en de moslimminderheid, vist naar de stem van de moslimkiezer. Nadat de BJP-coalitie volgens opiniepeilingen na de eerste fase van de nationale verkiezingen op 20 april veld lijkt te verliezen, heist de partij enkele belangrijke moslimleiders aan boord van een adviescomité.

Moslims zijn dan wel een minderheid in het overwegend hindoeïstische India, maar met hun aandeel van 12 procent kunnen ze de balans van de verkiezingen toch naar de ene of de andere kant doen doorwegen. Het lijkt dus logisch dat ook de BJP een beroep op hen wil doen, maar het is wel in tegenspraak met de hindoenationalistische wortels van de partij.

De BJP begon aan een duizelingwekkende opmars door handig in te spelen op de spanningen over een religieuze site in de stad Ayodhya in de deelstaat Uttar Pradesh die door de twee religies wordt geclaimd. Hindoenationalisten vernielden er in 1992 de Babri-moskee omdat die gebouwd zou zijn op de fundamenten van een hindoeïstische tempel en willen die tempel nu herbouwen. De kwestie polariseerde de hindoe- en moslimgemeenschappen en de BJP nam in 1998 de fakkel over van de Congrespartij van Sonia Gandhi en haar zoon Rahul Gandhi als grootste partij van het land.

Momenteel de BJP verliest echter aan invloed in Uttar Pradesh, de grootste deelstaat van India en cruciaal in de verkiezingen. Tijdens de deelstaatverkiezingen vorig jaar leed ze er een pijnlijk verlies. De opiniepeilingen na de eerste fase van de nationale verkiezingen, die nog tot 10 mei duren, bevestigen de tanende populariteit van de regerende Nationale Democratische Alliantie, waarin de BJP de grootste partij is.

Vele waarnemers stellen dat premier en BJP-kopstuk Vajpayee zich nu vrij gematigd opstelt om zo de verkiezingsuitslag positief te beïnvloeden. De BJP heeft ervoor gekozen niet te veel in te gaan op de emotionele kwestie van de bouw van een hindoe-tempel op de plaats van de verwoeste moskee in Ayodhya. Vaijpayee zoekt ook toenadering tot moslimleiders. Ik wil dat moslims zich veilig voelen. Moslims moeten zich nooit afgezonderd voelen in dit land. We moeten samen blijven en we hebben een gemeenschappelijke toekomst, zei Vajpayee bij de lancering woensdag van een adviescomité dat de campagne van de BJP in Uttar Pradesh binnen goede banen moet leiden.

Veel moslims zijn niet vies van de BJP, getuige ook de aanwezigheid van diverse moslimprominenten in het comité. Eerder al had Vajpayee diverse belangrijke moslimpolitici losgeweekt van de enige grote concurrent voor zijn BJP-partij, de Congrespartij. Een van de opvallendste ‘overlopers’ is Najma Heptullah, vice-voorzitter van het Hogerhuis in het Indiase parlement. Arif Mohammed Khan, één van de bekendste politici in Uttar Pradesh, trad naar eigen zeggen voor de verkiezingen toe tot de BJP om een herhaling te voorkomen van de tegen moslims gerichte pogrom in de deelstaat Gujarat. In 2002 werden daar duizenden mensen vermoord in een georchestreerde wraakactie voor een aanslag op een trein met hindoeïstische pelgrims. Syed Ahmed Bukhari, de hoogste imam van de Jama Masjid, de prachtige moskee in New Delhi, verklaarde onlangs dat hij de BJP niet langer als politiek onaanraakbaar beschouwde en dat moslims de partij een kans moeten geven.

Andere moslimleiders zien het geflirt met de hindoenationalistische partij met lede ogen aan. Een radicale partij als de BJP steunen, is vragen om een ramp, zegt Imtiaz Ahmed, een invloedrijk socioloog. Hij vindt het een echte tragedie voor de Indiase moslims dat de gemeenschap te veel mensen telt die hen laten geloven dat ze in hun naam spreken, maar feitelijk slechts uit zijn op eigen gewin. Hij wees met beschuldigende vinger naar Mukhtar Abbas Naqvi, de officiële woordvoerder van de BJP, Syed Shah Nawaz Hussein, een minister in het kabinet van Vajpayee, en nu ook de imam uit Delhi.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.