'Hoge olieprijzen luiden bloeitijd van biobrandstof in' (FAO)

Brandstoffen uit gewassen als koolzaad, zonnebloemen en suikerriet kunnen binnen 15 tot 20 jaar een kwart van de brandstofmarkt inpalmen. Dat voorspelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). De hoge olieprijzen maken biobrandstoffen steeds competitiever. In België en Nederland helpt de overheid door accijnsverlagingen.
Aardolie was vorige week een tijdlang meer dan 75 dollar per vat waard. Samen met internationale afspraken om minder broeikasgassen uit te stoten, maakt dat alternatieve brandstoffen steeds interessanter. “De omschakeling is al begonnen”, zegt Alexander Müller, die de Afdeling Duurzame Ontwikkeling van de FAO leidt.

Voorlopig doen biobrandstoffen het vooral goed in landen waar de regering met stimulerende maatregelen over de brug komt. De Unie voor de Promotie van Olie- en Proteïnenhoudende Planten (UFOP) schat dat Duitsland dit jaar 2,5 miljoen ton biodiesel zal produceren - meer de helft van het Europese totaal. Duitsers die met groene diesel rijden, konden vorig jaar al in 1700 tankstations terecht.

De Lage Landen hebben de achtervolging ingezet. België schafte begin deze maand de accijnzen op biodiesel op basis van koolzaadolie af. Nederland heeft ook geld vrijgemaakt voor accijnsverlagingen. Beide landen dreigden de Europese doelstelling te missen om tegen 2010 voor 5,75 procent van het totale brandstofverbruik biobrandstoffen in te zetten. De overheidssteun heeft het vertrouwen van de investeerders vergroot. In de buurt van Rotterdam bouwen het Zwitserse Biopetrol en het Nederlandse Vopak in 2007 een biodieselfabriek die 400.000 liter per jaar moet aankunnen.

De Europese Unie is momenteel de grootste producent van biodiesel ter wereld, en de beleidsmakers in Brussel willen verder gaan op die ingeslagen weg. Ze denken daarbij niet alleen aan het milieu. Als er geen alternatieven komen voor aardolieproducten, zal Europa volgens de Europese Commissie tegen 2030 voor 70 procent afhankelijk zijn van import van aardolie voor haar energievoorziening.

De FAO denkt dat de stijgende vraag naar grondstoffen voor biobrandstoffen als suikerriet, soja, koolzaad en zonnebloempitten de ontwikkeling van verarmde plattelandsgebieden een nieuwe impuls kan geven.

Brazilië test dat al jaren op grote schaal uit. Dankzij massale staatssteun werd uit ethanol op basis van suikerriet er een geduchte concurrent voor benzine. 1,5 miljoen Braziliaanse boeren verbouwen suikerriet voor de productie van ethanol. Het programma kwam in moeilijkheden toen de regering de subsidies terugschroefde, maar toch rijden nog een miljoen Braziliaanse auto’s op ethanol. Nieuwe technologieën vergroten de marktkansen van de biobrandstof. Sinds drie jaar worden er in Brazilië wagens verkocht met een motor die zowel ethanol als benzine of elk mengsel van die twee brandstoffen slikt.

Niet alle effecten zijn positief. In het noorden van Brazilië moesten veel bossen wijken voor suikerrietplantages. De FAO waarschuwt ook dat landen moeten vermijden dat de productie van biobrandstoffen ten koste gaat van de voedselproductie, of alleen ten goede komt aan industriële landbouwbedrijven.

De FAO heeft een Internationaal Platform voor Bio-energie opgezet dat regeringen en bedrijven wil adviseren en op die manier langs de valkuilen heen loodsen. “De bedoeling is zowel genoeg brandstof als genoeg voedsel te produceren en ervoor te zorgen dat iedereen daar beter van wordt”, zegt Müller. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.