Hollywoodfilm over Karadzic verdeelt Balkan opnieuw

Steracteur Richard Gere zit momenteel in Bosnië om een film te draaien over de Bosnische oorlog van 1992-1995. Nog voor de film in de zalen loopt, lokt ze al veel controverse bij de verschillende media in de Balkan. De oude tegenstellingen tussen de Bosnische moslims en Serviërs komen opnieuw naar boven.
De film “Spring Break to Bosnia”, met Richard Gere in de hoofdrol, gaat over een Amerikaanse journalist die op zoek is naar Radovan Karadzic, een van de meest gezochte oorlogsmisdadigers van de Bosnische Oorlog tussen 1992 en 1995.

Karadzic wordt door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag beschuldigd van genocide en oorlogsmisdaden. Samen met generaal Ratko Mladic, wordt hij verantwoordelijk geacht voor de slachtpartij van 7.000 moslims in Srebrenica. Karadzic houdt zich tot op vandaag vermoedelijk schuil in het oostelijke grensgebied van Bosnië.

De media in Sarajevo, de hoofdstad van huidig Bosnië-Herzegovina, gebruiken de aandacht rond de film gretig om te herinneren aan de terreur van de Bosnische Oorlog. Tijdens die oorlog werd Sarajevo drie jaar lang zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen, waarbij in totaal ongeveer 10.000 mosliminwoners het leven lieten.

De Bosnisch-Servische media van hun kant, drijven de spot met de Hollywoodprent en met Richard Gere, die zelf zegt dat hij “weinig weet over Bosnië”. Een nationalistische krant in Servië beschreef hem als “de Amerikaanse gigolo”, daarmee refererend naar een van zijn oude films, en noemde zijn laatste rol “twijfelachtig”.

De media in Belgrado zien de film als een moddercampagne tegen de Servische bevolking. Ze hebben er de buik van vol dat de Serviërs steeds als slechteriken worden geportretteerd. Voor hen is Karadzic bovendien een oorlogsheld, geen oorlogsmisdadiger.

“Dit is de zoveelste poging om Karadzic slechter voor te stellen dan hij ooit is geweest”, zegt de Bosnisch-Servische politicus Yovo Vukeljic. Hij wil dat de prent in Servië niet in de bioscoopzalen wordt vertoond. IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.