Homomoorden stijgen spectaculair in Brazilië

In Brazilië werden vorig jaar 190 homoseksuelen vermoord, om de twee dagen een. Dat is een stijging met 55 procent ten opzichte van het jaar voordien. Homorechtenactivisten spreken van een regelrechte “homocaust”.
Bijna twee derden van de slachtoffers zijn homoseksuele mannen, een derde is travestiet, 4 procent is lesbisch. Dertien procent is jonger dan 21. De cijfers komen uit het Jaarrapport over Moorden op Homoseksuelen van de Grupo Gay da Bahia (GGB), die zich baseert op mediaberichten.

Sinds 1980 zijn bijna drieduizenden homomoorden gepleegd in Brazilië. De GGB
spreken van een regelrechte “homocaust”.

In absolute cijfers vinden nergens ter wereld meer homomoorden plaats, zegt het rapport. Brazilië wordt gevolgd door Mexico (35 homomoorden in 2008) en de Verenigde Staten (25). Vervolgens komen Peru en Argentinië.

Humorprogramma’s



Volgens GGB-voorzitter Marcelo Cerqueira toont de spectaculaire stijging enerzijds dat dit soort moorden beter geregistreerd wordt, anderzijds dat homofoob geweld toeneemt, ondanks de gay parades, de manifestaties tegen homofobie en de verkiezingen van homo- en transseksuele politici.

De Braziliaanse media dragen een deel van de schuld, zegt Cerqueira, omdat ze vooral in humorprogramma’s graag de spot drijven met homoseksuelen. Dat soort humor wekt de indruk dat lachen met homoseksualiteit en de belediging van homoseksuele personen toegestaan is – en vandaar is het maar een stap naar homohaat, zegt de GGB.

Bij de slachtoffers zitten veel Brazilianen die in de prostitutie werken. De armoede drijft veel mensen de prostitutie in, ook al is dat bij sommigen occasioneel, zegt Cerqueira. Vaak gaat het om straatprostitutie in “zones die gefrequenteerd worden door marginalen en trafikanten”, aldus het rapport.

Het is daarom geen toeval dat in de arme staat Pernambuco, in het noordoosten van het land, de meeste homomoorden (27) gebeurden in 2008.

Cerqueira pleit voor de oprichting van speciale politiecommissariaten en voor schoolprogramma’s die met seksuele diversiteit leren omgaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.