Homoverbod Amerikaans leger onder vuur

Het Amerikaans leger heeft sinds 1993 al 10.000 homo’s en lesbiennes aan de deur gezet omdat hun seksuele geaardheid voor ‘onrust’ zorgt in de rangen. Een twaalftal ex-soldaten pikt dat niet en is collectief naar de rechter gestapt om de officiële homorichtlijn onderuit te halen.


Vraag niets en zeg niets: dat is de officiële regel die het Amerikaans leger voorschrijft. Officieren mogen geen vragen stellen over de seksuele geaardheid van hun soldaten. Als dat toch gebeurt, mogen soldaten het antwoord schuldig blijven. Wie echter erkent homo of lesbienne te zijn, mag aan de deur gezet worden. Zo staat het in een richtlijn die president Bill Clinton in 1992 ondertekende. Het Amerikaans parlement keurde de ‘don’t ask, don’t tell’-regel een jaar later goed.

Megan Dresch ondervond wat dat betekende toen ze in 2001 gekazerneerd werd bij het 230ste regiment in Duitsland. Eén van haar collega-soldaten verklapte tegen een sergeant dat Dresch lesbienne was. Hij vroeg of dat klopte en ik zei ja. Ik ben nooit goed geweest in leugens vertellen, en dus zei ik de waarheid. De 22-jarige vrouw zegt dat ze wist dat dit haar ontslag betekende. Toch was ik ontgoocheld. Ik vond het echt leuk in het leger.

Dresch was als enige klager aanwezig op een proces dat deze week geopend werd in Boston. Samen met 11 andere soldaten - zes mannen en vijf vrouwen - eist ze haar job terug. Het Servicemembers Legal Defence Network, dat de klachten bundelde, vraagt ook dat de rechter zich uitspreekt over de vraag of de homorichtlijn in overeenstemming is met de grondwet. De groep schat dat er 65.000 homo’s en lesbiennes dienen in het Amerikaanse leger.

Zes andere rechtszaken tegen het ‘don’t ask, don’t tell’-beleid werden in het verleden niet-ontvankelijk verklaard. Twee andere zaken zijn hangende. Maar de zaak in Boston is de eerste waarin de homosoldaten zich baseren op Lawrence vs. Texas, een uitspraak waarmee het hooggerechtshof in 2003 de wetten tegen sodomie afschoot. Mogelijk volgt de rechter in Boston het argument dat discriminatie van homo’s in strijd is met de grondwet.

De burgerrechtenorganisatie ACLU oordeelt dat de homorichtlijn verschillende artikels van de grondwet schendt, waaronder het recht op vrije meningsuiting. De twaalf ontslagen homosoldaten willen de zaak tot bij het hooggerechtshof brengen. Dat heeft zich nog nooit uitgesproken over het verbod op openlijke homoseksualiteit in het Amerikaanse leger.

De advocaten van president George W. Bush argumenteren dat het verbod de seksuele spanningen in het leger vermindert en de persoonlijke levenssfeer beschermt. Stuart Delery, de advocaat van de homo’s en lesbiennes, bracht in dat het nooit bewezen is dat de richtlijn de cohesie in het leger bevordert. Rose Saxe, een advocaat van de burgerrechtenorganisatie ACLU is het daarmee eens: Er is geen rationele basis voor het beleid.

Zsa Zsa Gershick, de auteur van het net verschenen boek Secret Service: Untold Stories of Lesbians in the Military schat dat 10.000 homo’s en lesbiennes werden ontslagen uit het Amerikaanse leger. Het gaat niet alleen over soldaten: ook vertalers, linguïsten en ander hooggekwalificeerd personeel. Waar gaat men die nog vinden? Het leger heeft een groot gebrek aan dergelijke specialisten.

Dresch, die momenteel werkt als een automecanicien in Phoenix, hoopt dat ze ooit kan terugkeren naar de troepenmacht van Uncle Sam. Het was mijn leven op dat moment. Ik zou zonder twijfel terugkeren naar het leger. Dit is mijn land, en ik wil ervoor vechten. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.