Honderdduizenden Ethiopische kinderen ernstig ondervoed

Meer dan 125.000 Ethiopische kinderen lijden aan ernstige ondervoeding door aanhoudende droogte. Dat meldt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties (VN).
Naast de 125.000 ondervoede kinderen signaleert Unicef ook dat 60.000 kinderen dringend gespecialiseerde voeding nodig hebben. De gebrekkige  regenval van de voorbije jaren bedreigt op termijn zelfs zes miljoen kinderen jonger dan vijf . De overheid en hulporganisaties slagen er niet in voldoende middelen in te zamelen om de crisis op te lossen.

Situatie kan escaleren


Droogte en hoge voedselprijzen liggen aan de basis van het probleem volgens het Wereld Voedsel Programma, de internationale voedselhulporganisatie. Door de gebrekkige regenval slaagden landbouwers er niet in een tweede oogst binnen te halen. Er wordt verwacht dat de situatie de komende maanden verergert als de oogsten opnieuw falen.
Hulporganisaties zeggen dat er ook een tekort is aan donoren omdat deze zich op de noodgebieden China en Birma concentreren. Het Wereld Voedsel Programma zegt dat er 94,3 miljoen euro nodig is om het voedselprobleem in Ethiopië aan te pakken. De VN schatten het tekort op 180.000 ton voedsel. Unicef roept de internationale gemeenschap op om te helpen.

Voorbeeldland


Sinds enkele jaren wordt Ethiopië geteisterd door ernstige droogte. In 2006 voorspelde het International Research Institute for Climate and Society, een onderzoeksinstituut van de Amerikaanse Columbia Universiteit dat het probleem in het land de volgende jaren nog zou toenemen. ‘Het ergste van al is dat Ethiopië voor de droogte een opmerkelijke vooruitgang maakte,’ zegt Viviane Van Steirteghem, Unicef-afgevaardigde in Ethiopië. Het verminderde de kindersterfte met 43 kinderen op 1000 geboortes in vijf jaar tijd.

Overlevingskits


In 2004 lanceerde de Ethiopische overheid in samenwerking met het Wereld Voedsel Programma en Unicef het programma ‘Enhanced Outreach Strategy’ dat kinderen basisvoeding verschaft. Het programma helpt kinderen jonger dan vijf en zwangere vrouwen in de droogste gebieden. Het voorziet overlevingskits, vitamine A supplementen, ontwormingsmiddelen, mazelcontrole en opvolging van voedingsinname. Dit kan volgens Unicef de kindersterfte met 35 procent verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.