Honderdduizenden extra doden zonder vredesmissie, waarschuwt International Crisis Group

De internationale gemeenschap zet het regime in Sudan onvoldoende onder druk om de etnische zuiveringen in Darfur te doen stoppen. Volgens de onderzoeksinstelling International Crisis Group moeten de VN zo snel mogelijk een resolutie stemmen die een sterke Afrikaanse troepenmacht toelaat in Darfur.


De Sudanese regering heeft volgens een resolutie van de Veiligheidsraad nog tot volgende week woensdag om te bewijzen dat het inspanningen doet om de Janjaweed in Darfur te ontwapenen. De Arabische milities worden ervan beschuldigd tienduizenden mensen te hebben vermoord. De angst voor de Janjaweed heeft meer dan een miljoen mensen op de vlucht gejaagd en een humanitaire crisis doen ontstaan die volgens de VN de ergste van dit moment is.

Maar niets wijst erop dat Khartoem zich schikt naar de intussen ruim drie weken oude resolutie. De International Crisis Group (ICG), een invloedrijke onderzoeksgroep voor conflictpreventie in Brussel, bevestigt eerdere berichten dat het regime in Khartoem nog niets gedaan heeft om de Janjaweed te neutraliseren.

Volgens de ICG lokt de resolutie van de Veiligheidsraad dat ook uit. De tekst die op 30 juli werd goedgekeurd stelde een betekenisloos wapenembargo in tegen de Janjaweed maar dreigt met geen enkele maatregel tegen de regering die achter de milities zit, stelt het rapport. Daardoor heeft Sudan voldoende ruimte om enige actie van betekenis te vermijden binnen de termijn van dertig dagen. De machthebbers in Khartoem blijven ontkennen dat ze de Janjaweed controleren.

De Veiligheidsraad beslist volgende week welke sancties de VN moeten nemen nadat de deadline verstreken is. Volgens ICG-expert John Prendergast zou het een ramp zijn als de leden van de Veiligheidsraad opnieuw de kerk in het midden proberen te houden. Op de vergadering van volgende week zal beslist worden over de omvang van de crisis. Of het dodental oploopt tot honderdduizenden, of er nog jaren van burgeroorlog volgen, of Sudan een bron van instabiliteit voor de regio wordt: het hangt allemaal af van de vraag of er snel beslissingen worden genomen.

Het rapport ‘Darfur Deadline: A New International Action Plan’ stelt dat de Veiligheidsraad het licht op groen moet zetten voor vredesmissie van ten minste 3000 troepen van de Afrikaanse Unie (AU). De AU heeft nu een team van waarnemers, beschermd door zo’n 300 soldaten ter plaatse. De V-Raad moet ook een wapenembargo opleggen, sancties goedkeuren tegen Sudanese mandatarissen en bedrijven en een internationale commissie oprichten die de wreedheden onderzoekt.

Zo’n maatregelen zijn onmiddellijk nodig, benadrukt de ICG, want ondanks de overweldigende internationale aandacht voor Darfur heeft Khartoem zijn herhaalde belofte om op te treden tegen de Janjaweed-milities niet ingelost. Het enige wat we tot dusver gehoord hebben zijn loze beloftes van Khartoem en holle dreigementen van de internationale gemeenschap, zegt Prendergast. (MM/PD)

‘Darfur Deadline: A New International Action Plan’ report:
http://www.icg.org/home/index.cfm?l=1&id=2920

Stefania Bianchi


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.