Honderdduizenden Guatemalteken dreigen zonder eten te vallen

Het voedseltekort in Guatemala bedreigt nu al meer dan vierhonderdduizend gezinnen. In het centrum en het oosten van het land verloren de meeste families vorig jaar hun oogst. De voorraden zijn op.
Volgens de VN-landbouworganisatie FAO zullen dertien landen dit jaar problemen hebben met de oogst, waaronder Guatemala. Guatemala en Argentinië zijn de enige Amerikaanse landen waar dit jaar een productietekort dreigt voor de landbouw. Oorzaken zijn onder meer een kleinere bewerkte oppervlakte, ongunstige klimaatomstandigheden en plagen.

In Guatemala dreigen de grootste problemen in de zogeheten Droge Corridor, in het centrum en oosten van het land. Daar lijden minstens meer dan vijftigduizend families voedselgebrek en daar dreigen nog eens vierhonderdduizend families bij te komen, zegt het Secretariaat voor Voedselzekerheid in Guatemala. In de Droge Corridor komen regelmatig droogtes voor en heeft de bodem een laag rendement.

Geen reserve meer



“Meer dan 75 procent van de families verloor zijn maïs- en bonenoogst vorig jaar in de Droge Corridor als gevolg van de droogte”, zegt Gustavo García, die voor de FAO de maïs- en bonenprijzen in Guatemala in de gaten houdt. “Ze hebben sinds juli 2009 geen maïsreserve meer.”

Het ergste lijkt nog niet voorbij. Het weerfenomeen El Niño, vorig jaar verantwoordelijk voor de droogte, zou tot mei dit jaar kunnen duren en de situatie nog doen verergeren, voorspelt het Nationaal Instituut voor Meteorologie.

Na Haïti



Carlos Lázaro, coördinator van de Acción Contra el Hambre (Actie tegen de Honger) in de Droge Corridor, zegt dat er geen zaden meer overblijven om te zaaien in mei of juni, wanneer de nieuwe landbouwcyclus begint: door de schaarste van vorig jaar hebben de families het weinige opgegeten dat ze nog hadden.

De meeste kritische periode wordt februari tot augustus. De families die vorig jaar hun oogst verloren, hebben geen voorraad meer en moeten wachten tot de volgende oogst in augustus. Veel Guatemalteekse landbouwers moeten nu elders werk zoeken.

De FAO en het ministerie van Landbouw helpen tweeduizend families in de Droge Corridor. Ze zetten projecten op die gebruik maken van verbeterde zaden en de bodem meer vocht doet vasthouden.

Na Haïti



Guatemala is na Haïti het armste land van de twee Amerika’s. De helft van de 13 miljoen Guatemalteken leeft in armoede, 17 procent heeft onvoldoende te eten, zeggen de VN.
 
Actie tegen de Honger deed onderzoek bij 1600 gezinnen in de Droge Corridor. Daaruit blijkt dat vorig jaar 60 procent van de maïs en 70 procent van de bonen verloren gingen. Een op tien kinderen leed aan ondervoeding. Volgens overheidscijfers stierven vorig jaar 54 kinderen als gevolg van ondervoeding.

El Niño, de warme fase van de Zuidelijke Oscillatie (de koude fase heet La Niña), ontstaat wanneer de oppervlaktetemperatuur van het zeewater in het oosten en centrum van de Grote Oceaan (tussen Azië en Amerika) opwarmt ter hoogte van de evenaar. Deze opwarming in de grootste oceaan ter wereld, leidt tot aanzienlijke klimaateffecten.

De andere landen waar de landbouw het volgens de FAO dit jaar moeilijk krijgt, zijn Tsjaad, Ethiopië, Niger, Nigeria, Somalië en Soedan in Afrika, India, Irak en Noord-Korea in Azië en Israël in het Midden-Oosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.