Honduras kan niet kiezen tussen zijn ex-presidenten

In het Parlacen, een politiek overlegorgaan in Centraal-Amerika, vaardigen de landen telkens hun uittredende president af. Maar in Honduras zitten ze nu met een probleem. Moeten ze Roberto Micheletti sturen, die tot januari president was, of Manuel Zelaya, die in juni vorig jaar aan de deur is gezet?
In het Parlacen zitten de vertegenwoordigers van El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en de Dominicaanse Republiek.  Volgens het oprichtingsverdrag worden de uittredende president en vicepresident van elke lidstraat automatisch lid van dit forum.

In Honduras was de vorige verkozen president Manuel Zelaya. Maar na de staatsgreep van 28 juni 2009 heeft Roberto Micheletti dat mandaat afgemaakt, tot begin dit jaar, toen Porfirio Lobo, de nieuwe verkozen president, de fakkel overnam.

Voor de Hondurese politica Hena Ligia Madrid, die eveneens deel uitmaakt van het Parlacen, is het duidelijk. Voor haar moet Zelaya naar het Parlacen, “want hij werd verkozen in vrije verkiezingen en werd geïnstalleerd als de grondwettelijke president van de republiek.”  Micheletti werd op een ongrondwettelijke wijze president en komt dus niet in aanmerking voor het Parlacen, zegt ze. De politica behoort tot de centrumrechtse Liberale Partij, waartoe zowel Zelaya als Micheletti behoorden.

Geen van beiden



De Guatemalteek Rodolfo Dougherty, ondervoorzitter van de politieke commissie van het Parlacen, zegt dat alleen Honduras deze kwestie kan oplossen. Het Centraal-Amerikaans Hof voor Justitie moet de komende weken klaarheid brengen, zegt de Hondurees Víctor Manuel Galdámez, vicevoorzitter van het Parlacen en partijgenoot van president Lobo. Volgens hem kunnen zowel Zelaya als Micheletti niet naar het Parlacen omdat ze beiden fouten hebben gemaakt.

Geen van beide ex-presidenten heeft al expliciet te kennen gegeven dat ze lid willen worden van het Parlacen. Roberto Micheletti zei op 14 maart zelfs dat “het Parlacen een organisme is dat veel te wensen overlaat.” Het levert niet veel op, zegt hij, behalve voor “een groep burgers die er een redelijk hoog loon uithaalt en zelfs niet rechtstreeks verkozen zijn.”

In het Parlacen, dat in 1991 werd opgericht, zitten, behalve de voormalige presidenten en vicepresidenten, ook twintig vertegenwoordigers van elke lidstraat. Niet iedereen is overtuigd van het nut van de instelling. Costa Rica wilde geen lid worden, Panama stapt er eind dit jaar uit. Critici stellen dat het Parlacen weinig gewicht in de schaal legt en dat sommige ex-presidenten vooral in de immuniteit geïnteresseerd zijn die dit parlement hen biedt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.