Honduras zit gevangen in corruptie

Corruptie is in Honduras doorgedrongen op alle niveaus. De overheid is niet in staat om het probleem aan te pakken, wegens een gebrek aan geloofwaardigheid, de uitholling van sociaal kapitaal en wantrouwen onder het volk.
Dat is de conclusie van het Nationaal Transparantierapport van de Nationale Anticorruptieraad (CNA), een overheidsorgaan dat onafhankelijk opereert.
 
Het rapport analyseert de corruptiepraktijken in de afgelopen twee jaar en signaleert dat corruptie de op twee na grootste zorg van Hondurezen is, na misdaad en werkloosheid.
“Het feit dat deze drie problemen eruit springen, laat zien dat de institutionele veranderingen die nodig zijn, niet plaatsvinden”, zegt Rolando Sierra, coördinator van het rapport. “Zolang de rechtsstaat niet versterkt wordt, zal het publiek het rechtssysteem blijven wantrouwen als het gaat om het bestraffen van corruptie.”

Omkoperij


Van alle Hondurezen gelooft 95 procent dat er veel corruptie in het land is. Het omkopen van de politie, dubieuze financiering van politieke campagnes en het ontrekken van geld aan openbare projecten worden gezien als de drie meest voorkomende vormen van corruptie.
Daarna volgt het omkopen van ambtenaren om contracten binnen te halen, het geven van banen aan partijactivisten, omkopen van rechters, belastingontduiking,  het verkopen van overheidsbezit voor een schijntje, betaling van illegale tussenpersonen om documenten te verkrijgen, diefstal van gerechtelijke dossiers en het voortrekken van familieleden bij het geven van werk.
Voor het onderzoek werden 1350 mensen uit zestien van de achttien Hondurese provincies ondervraagd. Van hen vond 45,9 procent de rechterlijke macht het meest corrupt, daarna volgde de uitvoerende macht met 24,8 procent en de wetgevende macht met 20 procent.
In de particuliere sector scoren eigenaars van grote bedrijven het slechts. Van de respondenten beschouwt 78,1 procent ze als corrupt. Bij buitenlandse bedrijven is dat 13,4 procent en bij kleine en middelgrote bedrijven 1,5 procent
 
Vakbonden worden door 37,7 procent van de respondenten als corrupt gezien, beroepsorganisaties door 36, procent en niet-gouvernementele organisaties door 9,1 procent. 

Sociaal kapitaal


De studie constateerde ook een afname van sociaal kapitaal, gedefinieerd als de “sociale normen, afspraken, waarden en relaties die geworteld zijn in de structuur van een gemeenschap van individuen en die hen helpt gemeenschappelijke doelen te bereiken.” Veel Hondurezen hebben weinig vertrouwen in andere mensen.
In de afgelopen tien jaar scoorde Honduras tussen 2,3 en 2,7 punten op de Corruption Perceptions Index van corruptiewaakhond Transparancy International (TI). Voor de index wordt een schaal van 1 tot 10 gehanteerd, waarbij 0 staat voor de sterkste ‘corruptieperceptie’. 
Honduras is er niet in geslaagd uit de kelder van meest corrupte landen te klimmen, zegt Sierra. Bij de laatste index, die voor 2009, scoorde het land een 2,5.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.