Hondurees regime lijkt te plooien

De kritiek van belangrijke bondgenoten van het regime in Honduras op de staat van beleg die zondag werd afgekondigd, lijkt effect te hebben. Interimpresident Roberto Micheletti heeft al verklaard dat hij de maatregelen zo snel mogelijk weer ongedaan wil maken. Dat zou eventueel al eind deze week gebeuren.
Micheletti zal vrijdag ook een delegatie ontvangen van de buitenlandministers van Latijns-Amerika en secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) José Miguel Insulza. Het voorbije weekend nog liet de Hondurese overheid een OAS-delegatie het land niet in.

De Hondurese regering had zondag in een decreet vijf grondwettelijke vrijheden voor 45 dagen opgeschort. De staat van beleg verbiedt onder meer straatprotest en maakt het makkelijker voor de politie en het leger om mensen op te pakken zonder aanhoudingsbevel. De overheid kan ook kranten of omroepen het zwijgen opleggen. Dat gebeurde zondag al met Radio Globo en de tv-zender Canal 36, twee zenders die het opnemen voor Zelaya. Micheletti heeft aangekondigd dat hij de twee zenders weer wil toelaten.

Kritiek uit eigen rangen



Het Hoog Verkiezingshof en de invloedrijke Vereniging van Communicatiemedia riepen de interimpresident dinsdag op het decreet te herroepen. Maandag hadden de voorzitter van het parlement, Alfredo Saavedra, en volksvertegenwoordigers van vier van de vijf partijen in het parlement Micheletti er al op aangedrongen de staat van beleg op te heffen.

De Hondurese stafchef Romeo Vásquez, die een hoofdrol speelde bij de coup die een einde maakte aan het presidentschap van Zelaya, heeft intussen opgeroepen tot onderhandelingen tussen de afgezette president Manuel Zelaya en diens opvolger Micheletti. “Dialoog is noodzakelijk om een oplossing te vinden voor de crisis”, oordeelt Vásquez. “Ik geloof dat we binnenkort een vruchtbare dialoog zullen hebben die een vreedzame oplossing zal opleveren, binnen het kader van de wetten van de land”.

Juan José Pineda, hulpbisschop in Tegucigalpa, zegt dat er schot zit in zijn bemiddelingspogingen om Zelaya en Micheletti met elkaar in gesprek te brengen.

Betogen blijft gevaarlijk



Op de straten blijft de situatie gespannen. Leden van Nationaal Verzetsfront (FNR), de aanhangers van Zelaya, die maandag en dinsdag probeerden te betogen, werden omsingeld door agenten en soldaten. Ze kwamen dan maar samen in de lokalen van de vakbond van de frisdranksector, een van de hoofdkwartieren van de beweging die de afgezette president wil zien terugkeren in zijn ambt.

Het voorbije weekend vonden twee betogers in Honduras de dood. Volgens de aanhangers van Zelaya gebeurde dat door toedoen van de ordediensten, maar de politie ontkent dat. Het FNR zegt dat de politie en het leger sinds de staatsgreep op 28 juni al meer dan honderd mensen hebben gedood. De regering houdt het bij één slachtoffer – de 19-jarige Isis Obed Murillo die op 5 juli op de luchthaven van Tegucigalpa werd doodgeschoten. De politie geeft wel toe dat er al meer dan honderd gewonden zijn gevallen bij de confrontaties met aanhangers van de afgezette president.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.