Hondurese president onder druk na moord op zeven journalisten

De Hondurese president Porfirio Lobo staat onder toenemende binnen- en buitenlandse druk nadat in minder dan twee maanden zeven journalisten zijn vermoord. Lobo wil de hulp van de Colombiaanse en Amerikaanse politie inroepen. Eerstdaags arriveert ook een delegatie van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie.
Alle zeven de journalisten werden doodgeschoten door een onbekende die van op een motorfiets telkens meer dan tien schoten afvuurde. De manier van werken doet de politie en het Observatorium voor Geweld, een initiatief van het VN-Ontwikkelingsprogramma en de Nationale Autonome Universiteit van Honduras, sterk denken aan huurmoordenaars.
Vijf journalisten waren bezig met een onderzoek naar drugshandel. Maar de politie heeft nog geen informatie vrijgegeven over de mogelijke motieven voor de moorden.
Lobo, die woensdag terugkeerde van een reis naar de Verenigde Staten, zegt dat hij de hulp van het FBI wil inroepen. Ook van de politie in Colombia hoopt hij hulp te krijgen. Colombia is al jaren een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld om aan journalistiek te doen.
In de tweede week van mei komt een missie van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie naar Honduras. De commissie, een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), gaat ook de klachten over intimidatie onderzoeken van leden van de Nationaal Front van Volksverzet, de organisatie die het protest tegen de staatsgreep van 28 juni 2009 aanvoerde. Bij die staatsgreep werd ex-president Manuel Zelaya aan de deur gezet.
Bij het laatste jaarrapport van de Inter-Amerikaanse Commissie kwam Honduras voor het eerst terecht op de lijst van de landen die de mensenrechten schenden, samen met Colombia, Cuba, Haïti en Venezuela.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.