Honger blijft miljoenen Afghanen bedreigen

De groeiende instabiliteit in Afghanistan wordt stilaan overschaduwd door een andere bedreiging voor miljoenen inwoners: voedseltekorten en hongersnood.
“De ergste droogte in tien jaar leidt tot een ernstige voedselcrisis die miljoenen mensen bedreigt”, waarschuwt Marvin Parvez van de Church World Service (CWS). “Op korte termijn is er een geen probleem, maar er is geen voedselzekerheid op langere termijn in Afghanistan”.
De dramatische gevolgen van de droogte komen niet als een verrassing voor de overheid, maar de strijd tegen rebellen en zelfmoordterroristen heeft alle aandacht opgeslorpt. Kai Eide, de speciale VN-gezant in Afghanistan, waarschuwde de VN-Veiligheidsraad vorig jaar al voor een dreigende crisis. “Ik was toen al erg bezorgd om de humanitaire situatie en het vooruitzicht van hongersnood in grote delen van het land”, zei hij vorige week nogmaals voor de Veiligheidsraad. “Hoewel de winter niet de crisis gebracht heeft die velen onder ons vreesden, is dat gevaar niet geweken.”

Hulp


Volgens Eide zullen de VN tegen april een betere kijk hebben op de situatie. CWS zorgt voor noodhulp voor de meest kwetsbare inwoners van drie getroffen provincies. “Het leven blijft moeilijk voor alle Afghanen”, zegt Parvez. “Maar tienduizenden vluchtelingen en mensen die terugkeren uit Iran en Pakistan lopen extra risico”. De organisatie schat dat er zo’n 2,2 miljoen ton graan nodig is om dit jaar alleen al aan de basisnoden te voldoen. Verwacht werd dat 1,5 miljoen ton daarvan commercieel ingevoerd zou kunnen worden, maar slechte oogsten en de hoge internationale graanprijzen zullen dat cijfer waarschijnlijk naar beneden halen. Daardoor zou er zo’n miljoen ton graan via noodhulp het land binnen moeten komen.
De vraag is of er voldoende hulp komt. Vorige maand bleek uit een studie van het Amerikaanse Instituut voor de Vrede (USIP) dat veel donoren hun beloften aan het land niet nakomen. Landen als Japan en Canada hebben dat voor 90 procent van hun beloften wel gedaan, maar India en de Aziatische Ontwikkelingsbank halen amper een derde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.