Honger blijft wereldprobleem in 2010

Door de voedselcrisis van 2008 en de economische neergang van het voorbije jaar lijden nu meer dan een miljard mensen op aarde honger. Experts vrezen dat de situatie in 2010 niet echt zal verbeteren.
Nooit leden er op aarde meer mensen honger dan in 2009, en toch bleven de inspanningen om het probleem aan te pakken beperkt. De G8, de grootste industrielanden, beloofden in juli de komende drie jaar 20 miljard dollar vrij te maken voor duurzame landbouw in de ontwikkelingslanden, maar er daagden geen wereldleiders op voor de Wereldvoedseltop die de Verenigde Naties in november in Rome organiseerden. De bijeenkomst leverde geen bindende afspraken op om de strijd tegen de honger op te voeren.

Blijvend hoge voedselprijzen


Volgens de experts zijn de voedselprijzen in de ontwikkelingslanden nog altijd hoog en blijven ze in 2010 waarschijnlijk sterk schommelen. Nog erger is dat de mislukking van de klimaattop van december in Kopenhagen betekent dat er voorlopig weinig wordt ondernomen tegen de opwarming van de aarde, een van de belangrijkste toekomstige bedreigingen voor de voedselzekerheid.
“De stijgende temperaturen doen de opbrengst van voedselgewassen dalen, en als het te heet wordt, mislukt de oogst”, waarschuwt Janet Larsen, de onderzoeksdirecteur van het Earth Policy Institute, een Amerikaanse denktank. “Ook de waterhuishouding raakt ontregeld. Op sommige plaatsen zal er te veel water zijn, op andere te weinig. En dan heb je de stijging van de zeespiegel. Een stijging met één meter zal al een groot deel van de rijstvelden in Bangladesh onder water zetten”.

Hoop


Toch is er hoop volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Een spoedige herhaling van de forse stijging van de voedselprijzen van eind 2007 en begin 2008 is onwaarschijnlijk. “De voorraden zijn gezond en de productievooruitzichten zijn goed”, zegt Hafez Ghanem, assistent-directeur-generaal van de FAO.
Bovendien kunnen verstandige investeringen in de landbouw en slimme uitkeringen voor arme bevolkingslagen de honger volgens de FAO verder terugdringen, zelfs in tijden van crisis. Brazilië, Nigeria, Vietnam en nog een dertigtal andere ontwikkelingslanden leverden daarvoor in 2009 het bewijs.
Als de twee miljard kleine boeren in de wereld kunnen rekenen op betaalbaar krediet, goed zaaigoed en begeleiding om betere technieken toe te passen, kunnen ze zichzelf uit de armoede werken. Dan zal de wereld ook nog genoeg voedsel produceren in 2050, wanneer de wereldbevolking zal zijn aangegroeid tot negen miljard.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.