Honger door biobrandstoffen

Basisvoedsel kost 21 procent meer dan in 2005 en de prijzen van graan en olie zijn wereldwijd met meer dan dertig procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank. De oorzaak? De populariteit van biobrandstoffen.
De prijsstijgingen hebben een grote impact op ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn van voedselhulp om de honger te bestrijden, zo bevestigt directeur Josette Sheeran van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties in de Financial Times: “De stijgende voedselprijzen hebben al een impact op de projecten van het WFP.”
Het voedselprogramma heeft nog geen projecten moeten terugschroeven, maar waarschuwt wel dat, indien de huidige trend aanhoudt, ze enkele projecten zal moeten afslanken, tenzij donorlanden met meer geld over de brug komen. “Biobrandstoffen zijn een gevaarlijk alternatief omdat ze zo’n invloed hebben op de voedselprijzen en de politieke instabiliteit”, zegt Lester Brown, de voorzitter van Earth Policy Institute.
De Verenigde Staten willen minder afhankelijk zijn van de olie uit het Midden-Oosten, en proberen daarom meer biodiesel zelf te produceren of in te voeren, ondermeer uit Brazilië. De Europese Commissie stelt dan weer voor om aan alle benzine en diesel in de Europese Unie minstens 10 procent biodiesel toe te voegen.
“De voedsel- en energie-economie zijn altijd opgesplitst geweest, nu gaan ze in elkaar op”, zegt Brown. “Indien je wil weten of de voedselprijs zal stijgen, moet je kijken naar de olieprijs.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.