Hongkong bindt strijd aan met smog

Hongkong verbiedt de meest vervuilende voertuigen de toegang tot de stad om eindelijk het pleit te winnen tegen de chronische luchtvervuiling.

Gisteren nog raakte bekend dat het Indiase New Delhi overweegt om dieselvoertuigen te verbieden. Hongkong daarentegen kiest na jaren van twijfel voor de harde aanpak: de meest vervuilende voertuigen zijn niet meer welkom.

De stad slaagt er al vijftien jaar lang niet in om de eigen doelstellingen voor luchtkwaliteit te halen. De luchtvervuiling is er verantwoordelijk voor het vroegtijdig overlijden van naar schatting drieduizend inwoners per jaar.

Bovendien gaat het van kwaad naar erger. De stad tekende vorig jaar 175 dagen van erg hoge vervuiling op, een verdubbeling ten opzichte van 2007, toen voor het eerst een prioriteit gemaakt werd van de strijd tegen de vervuiling.

Bussen en vrachtwagens

Het verbod zal vooral hard aankomen voor de meer dan honderdduizend commerciële dieselvoertuigen, zoals bussen en vrachtwagens. Zij zijn de belangrijkste bron van de luchtvervuiling in de stad. Tegelijk biedt de overheid grotere subsidies voor schonere alternatieven voor de bussen en trucks.

De stad maakt zich sterk dat de nieuwe regels, die in 2014 van kracht kunnen worden, tegen 2020 jaarlijks 4200 onnodige ziekenhuisopnames kunnen vermijden en 7400 statistische levensjaren kunnen opleveren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.