Hoofdluismiddel wellicht op lijst met verboden stoffen

Het hoofdluismiddel lindaan wordt wellicht toegevoegd aan de lijst met verboden chemische stoffen van het Verdrag van Stockholm. Op die lijst staan nu twaalf stoffen, waaronder het schadelijke insecticide DDT.

Tijdens de Eerste Conferentie van Partijen van de Stockholm Conventie die deze week werd gehouden in Punta del Este (Uruguay), is besloten om van vier giftige chemische stoffen, waaronder lindaan, de effecten op de gezondheid te onderzoeken.

Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, worden de stoffen al dan niet toegevoegd aan de lijst. Naast lindaan zijn ook de vlamvertragers penta-BDE (pentabroomdifenylether) en hexabroombifenyl en het pesticide chloordecone genomineerd voor de zwarte lijst. Volgens John Buccini, voorzitter van de Conventie van Stockholm, gaat het onderzoek minimaal drie jaar duren.

Het gebruik van lindaan als hoofdluismiddel is in 52 landen, waaronder België en Nederland, al verboden. Het gif is moeilijk afbreekbaar, vooral in koude klimaten. In het vetweefsel van walvissen en zeehonden in het Arctische gebied zijn verhoogde concentraties lindaan aangetroffen. De inheemse bevolking in die regio is om te overleven afhankelijk van het vlees van de dieren.

Volgens activisten kan lindaan het zenuwstelsel en het immuunsysteem beschadigen. Zij zeggen dat in wetenschappelijk onderzoek een verband is aangetoond tussen het gebruik van lindaan en het ontstaan van hersentumoren bij kinderen.

Het Verdrag van Stockholm werd in 2001 getekend en trad in mei 2004 in werking. De bedoeling van het verdrag is om het gebruik van twaalf Persistente Organische Vervuilers (POP’s) uit te roeien of sterk te verminderen. Op de lijst staan polychloorbifenylen (PCB’s) en dioxines (chloorkoolwaterstoffen en daaraan verwante stoffen).

Lindaan is familie van het pesticide DDT, dat in Europa al jaren verboden is. In ontwikkelingslanden wordt DDT nog op grote schaal gebruikt, vooral omdat het een goedkoop middel is om malariamuggen te bestrijden.

De afgevaardigden in Punta del Este spraken af dat landen die nu bij wijze van uitzondering nog toestemming hebben om DDT te gebruiken, dit op korte termijn mogen blijven doen. Wel werd benadrukt dat het essentieel is om te beginnen met een traject waarin het gebruik van DDT volledig wordt uitgeroeid. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.