Hoop voor inwoners Congo

De inwoners van Congo mogen weer een beetje hopen. Tutsi-rebellenleider Laurent Nkunda wil meewerken aan het VN-vredesplan in Oost-Congo. Maar terwijl hij gisteren (zondag) overlegde met VN-gezant Olusegun Obasanjo, vochten zijn rebellen gewoon door tegen het regeringsleger.
Volgens de Nigeriaanse gezant van de VN verliep het gesprek met Nkunda ‘ontzettend goed’. Nkunda stemde in met een vredesconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Obasanjo noemde geen datum en verwacht niet dat Nkunda rechtstreeks zal spreken met zijn grote rivaal, de Congolese president Laurent Kabila. De VN-gezant en Kabila hadden zaterdag al een verkennend gesprek, waaruit bleek dat Kabila „niet onwelwillend tegenover onderhandelingen” staat.

Obasanjo


VN-gezant Obasanjo, voormalig president van Nigeria, probeert het doemscenario van een tweede ‘Afrikaanse Wereldoorlog’ te voorkomen door de de strijdende partijen in Congo richting een vredesproces te bewegen.
Tussen 1998 en 2003 was de Democratische Republiek Congo het toneel van een oorlog waarin zes landen betrokken waren en waarbij miljoenen mensen om het leven kwamen. ‘Ik weet nu dat Nkunda een staakt-het-vuren wil, maar dat is hetzelfde als de tango dansen’, zegt Obasanjo. ‘Alleen kun je het niet doen.’
Nkunda erkende zondag dat zijn rebellenleger forse verliezen heeft geleden. ‘We hebben heel wat manschappen verloren, maar nu hebben we een vredesboodschap. We moeten samenwerken aan deze vredesopdracht’, zei Nkunda. Hij begon recentelijk een offensief tegen het Congolese leger, omdat hij wil dat Congo optreedt tegen Hutu-extremisten die naar Oost-Congo zijn gevlucht na de massamoord op Tutsi’s in buurland Rwanda in 1994.

Vlucht


Naast medewerking aan het vredesproces, liet Nkunda weten bereid te zijn een humanitaire corridor te openen, waar slachtoffers van het geweld in het oosten van Congo geholpen kunnen worden. Volgens de VN zijn 250.000 mensen in Oost-Congo op de vlucht geslagen sinds de gevechten tussen de rebellen van Nkunda en het Congolese leger uitbraken.
‘We zijn het eens geworden over het openen van humanitaire corridors om het vredesproces te ondersteunen’, zei Nkunda over de plaatsen in Oost-Congo waar buitenlandse hulpverleners de slachtoffers van de strijd kunnen bereiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.