HRW wil onderzoek naar daders martelingen in Kenia

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) wil een onderzoek naar wangedrag van Keniaanse veiligheidstroepen in het noordoostelijke district Mandera. Politieagenten en militairen zouden daar burgers gemarteld, geslagen en verkracht hebben.
De veiligheidstroepen werden in oktober vorig jaar naar de regio gestuurd om burgers te beschermen en milities te ontwapenen. In het gisteren verschenen rapport Bring the Gun or You’ll Die van HRW concluderen onderzoekers dat agenten en militairen burgers hebben misbruikt.
Het rapport laat opnieuw zien dat er veel spanningen in Kenia zijn, ondanks het feit dat een overeenkomst vorig jaar een einde maakte aan maanden van verkiezingsgeweld. Etnisch geweld en economische problemen droegen bij aan de instabiliteit in Kenia, dat tot twee jaar geleden nog werd gezien als een stabiel voorbeeld voor Afrika.

Breder patroon


Het rapport van HRW documenteert misbruik van mannen, vrouwen en kinderen. Daarbij vielen minstens 1200 gewonden. Een persoon overleed aan zijn verwondingen. In bijna alle gevallen ging het om burgers die door de veiligheidstroepen beschermd hadden moeten worden tegen lokale milities. Tijdens de driedaagse operatie zouden ook meer dan twaalf vrouwen verkracht zijn.
HRW noemt het gedrag onderdeel van een breder patroon van soortgelijk misbruik door veiligheidstroepen. “Als dat gedrag niet verandert en daders niet ter verantwoording worden geroepen, is alle retoriek van de regering over beleidshervorming betekenisloos”, zegt Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch.
De operatie, die op 25 oktober 2008 begon, was bedoeld om lokale milities te ontwapenen die hun wapens uit Ethiopië en Somalië zouden krijgen. De actie duurde drie dagen en vond plaats in Oost en Centraal-Mandera.

Geplande actie


Onderzoekers van HRW bezochten de regio in januari van dit jaar en verzamelden getuigenissen van negentig mensen uit vijf steden. Volgens de getuigen brachten de veiligheidstroepen ’s ochtends vroeg alle mannen uit de stad bijeen. Zij werden geslagen en gemarteld om informatie los te krijgen over wapenopslagplaatsen en locaties van de milities. “In veel gevallen werden mannen zo hevig geslagen gesproken kan worden van marteling”, zegt HRW. Sommige vrouwen die alleen achterbleven, werden verkracht.
De mishandelingen hielden op toen ouderen uit de gemeenschap de militairen smeekten een einde te maken aan het geweld en beloofden te zoeken naar alle wapens in het dorp of de stad. Sommige wapens werden uit andere dorpen gehaald en van plaatselijke milities verkregen, andere wapens werden met gemeenschapsgeld gekocht van Somalische wapenhandelaren, meldt het rapport.
Volgens HRW gaat het niet om gedrag van “een paar rotte appels”. “Deze operatie was van hogerhand gepland.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.