Huizenprijzen stijgen explosief door vluchtelingenstroom

De prijzen van huur- en koopwoningen in de gebieden die grenzen aan de tribale regio’s in het noordwesten van Pakistan, zijn omhoog geschoten als gevolg van het geweld in die regio’s.

Veel vluchtelingen zoeken onderdak in plaatsen als Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa die grenst aan de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA),

“De militaire operaties tegen de taliban in zes van de zeven regio’s in de FATA hebben duizenden gezinnen gedwongen hun huizen te verkopen tegen weggeefprijzen en een nieuwe woning te zoeken op een veiliger plaats”, zegt Wakil Durrani, voorzitter van de Vereniging van Eigendomshandelaars in Peshawar. Wie geen huis kan kopen, huurt een huis, zegt hij.

Het grootste deel van de 25.000 wooneenheden in Hayatabad in Peshawar wordt gehuurd of is gekocht door mensen uit de door geweld getroffen regio’s in de FATA en Khyber Pakthunkhwa. Ook in de sloppenwijken, waar arme gezinnen uit de getroffen regio’s onderdak vinden, zijn veel vluchtelingen te vinden.

Ontheemden betalen meer

Voor 2007 was een huis met een woonoppervlak van 120 vierkante meter te huur voor 50 euro per maand. Nu is dat 175 euro. “De huiseigenaren verhuren het liefst aan ontheemden uit de FATA, want die betalen meer”, zegt Durrani.

De koopprijs voor een huis met hetzelfde woonoppervlak is nu 50.000 euro. In 2007 was dat nog slechts 21.000 euro.

Rahim Shah, een transporteur uit Zuid-Waziristan die sinds 2005 in Peshawar verblijft, zegt dat zijn familie sinds het begin van de militaire operatie heen en weer reisde tussen Zuid-Waziristan en Peshawar. “Daarom heb ik nu al mijn bezittingen in Zuid-Waziristan verkocht en hier een huis gekocht voor mijn familie.”
 
Talibanstrijders vluchtten in 2001, na de Amerikaanse inval in Afghanistan, naar de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden in Pakistan. Het Pakistaanse leger probeert ze de daar te verdrijven.

Slechte leefomstandigheden

Volgens de Rampenmanagement Autoriteit van de FATA, zijn ongeveer een miljoen mensen gevlucht voor de gevechten tussen de taliban en het Pakistaanse leger.

“We hebben goede landbouwgrond verkocht in Swat en drie huizen in Peshawar gekocht”, zegt Waheedullah Shah uit Swat, waar het leger in 2007 een grootschalige operatie tegen militanten lanceerde. Swat is een van de 25 districten van de provincie Khyber Pakhtunkhwa, die grenst aan de FATA.

De militaire operatie in Swat is beëindigd, maar de militanten zijn er nog steeds actief, zegt Shah. “We bezoeken nog geregeld familie in Swat, maar de leefomstandigheden zijn er slecht”, zegt hij.

Arme gezinnen uit de FATA zijn gedwongen om in vervallen huizen te verblijven waar ze een exorbitante huur voor betalen. “We wonen in een lemen huis met twee kamers voor 38 euro per maand, maar het is nog te slecht om er dieren te huisvesten”, zegt Abdul Latif, een dagloner uit Bajaur Agency die nu in Afghan Colony in Peshawar woont.
 
Ongeveer 200.000 ontheemden uit Bajaur Agency, een streek waar zich veel militanten ophouden, hebben als gevolg van de stijgende huurprijzen problemen bij het vinden van huisvesting.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.