Hulporganisaties sturen brandbrief over Afghanistan

Voor de opbouw van het door oorlog verwoeste Afghanistan zijn miljarden dollars extra nodig. Dat zeggen hulpverleningsorganisaties die een beroep doen op de wereldgemeenschap. Morgen (woensdag) begint in Berlijn een internationale donorbijeenkomst.





In een brief aan de belangrijkste donors, verwoordt Amnesty International zorg over de blijvende onveiligheid van Afghanen die buiten de hoofdstad Kaboel wonen. Vooral vrouwen en meisjes zouden worden belaagd, zegt Amnesty. De hulpverleningsorganisatie CARE vraagt donors in een brief mee te werken aan een vierstappenplan op weg naar veiligheid en stabiliteit.

CARE vindt dat de drugshandel, die voor veel geweld en onveiligheid zorgt, harder moet worden aangepakt. De organisatie doet ook een dringend beroep op donors om in te stemmen het verzoek van president Hamid Karzai. Hij heeft 27,5 miljard dollar gevraagd voor opbouw van het land de komende zeven jaar. Geld dat volgens CARE hard nodig is. Zeventig procent van de Afghanen leeft in armoede nadat twee jaar geleden een einde kwam aan vijfentwintig jaar oorlog. De Verenigde Staten wierpen in 2002 de regering van de Taliban omver.

Afgelopen zondag kondigde Karzai aan dat de presidentsverkiezingen in Afghanistan, die voor juni gepland stonden, worden uitgesteld naar september. Ze zullen dan tegelijk met de parlementsverkiezingen worden gehouden. Het uitstel is volgens Karzai nodig vanwege de onveilige situatie, waardoor kiezers zich niet tijdig kunnen registreren. Aanhangers van het verdreven Taliban-regime hebben onlangs Afghanen die willen gaan stemmen, bedreigd. Ook dreigen ze met aanslagen. Tot nu toe hebben slechts 1.5 miljoen van de ongeveer 10.5 miljoen stemgerechtigde Afghanen zich geregistreerd.

In de Pathaanse gebieden in het zuidoosten van Afghanistan is de situatie het gevaarlijkst. Vooral bij de grens met Pakistan zijn hulpverleners, overheidsfunctionarissen, de Afghaanse politie en militairen doelwit van de Taliban. Het Pentagon kondigde vorige week aan 2000 extra mariniers naar Afghanistan te sturen. Er zijn nu al 11.000 militairen. Hun voornaamste taak is om de jacht op terroristen van Al-Qaeda, waar ook Pakistaanse troepen aan meewerken, te coördineren en om infiltratie door de Taliban te voorkomen.

Niet-gouvernementele organisaties vragen al maanden om uitbreiding van de internationale troepenmacht (ISAF). Die bevindt zich grotendeels in Kaboel, terwijl uitbreiding naar Pathaanse en andere gebieden waar lokale krijgsheren de scepter zwaaien, volgen hen noodzakelijk is. De roep om extra manschappen werd kracht bijgezet doordat vorige week gevechten uitbraken tussen rivaliserende partijen in de westelijke stad Herat. Die regio werd tot dan toe als redelijk veilig beschouwd.

Amnesty International waarschuwt in de brief dat het gebrek aan veiligheid een groot gevaar is voor de toekomst van het land. Er zijn enkele positieve ontwikkelingen, zoals een de opbouw van een professionele politiemacht en rechterlijke macht. Maar het baart ons grote zorgen dat het hervormingsproces beperkt blijft tot de hoofdstad.

Het stoppen van geweld tegen vrouwen en verbetering van de omstandigheden in gevangenissen heeft volgens Amnesty prioriteit. Tijdens een bezoek aan Afghanistan in februari, constateerde de mensenrechtenorganisatie dat op grote schaal de rechten van vrouwen worden geschonden. Misbruik, uithuwelijking en het beschikbaar stellen van meisjes om familievetes te beslechten, zijn aan de orde van de dag, aldus Amnesty.

In het rapport ‘The Cost of Doing Too Little’, wijst CARE op dezelfde problemen. De organisatie vindt dat ISAF en de troepen die onder leiding van de VS staan, hun aandacht moeten richten op het handhaven van de veiligheid en het opbouwen van een Afghaanse politie- en legermacht. Volgens waarnemers zijn duizenden rekruten om verschillende redenen gedeserteerd. Een van die redenen zou de slechte betaling zijn.

Lokale conflicten worden gevoed door de snelgroeiende drughandel, stelt het rapport. De opiumteelt in Afghanistan maakt volgens schattingen 75 procent van de wereldwijde productie uit. In 2000 was dat nog maar 12 procent, omdat de Taliban opiumteelt verboden had. Volgens CARE is de opiumhandel een groot obstakel voor het bevorderen van een gezonde economie. Opiumtelers verdienen ongeveer 2060 euro per jaar, terwijl andere boeren het met gemiddeld 548 euro per jaar moeten doen. De internationale gemeenschap moet volgen CARE investeren in aantrekkelijke alternatieven voor de boeren.

Investeringen op korte termijn en uitbreiding van de troepenmacht kunnen voorkomen dat we op de lange termijn veel meer geld kwijt zijn - als de opbouw van Afghanistan faalt, aldus CARE.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.