IJslandse boerderij wordt energiecentrale

De IJslandse boeren willen op termijn volledig autonoom zijn op vlak van energie. Vooral de productie van methaan kan daar op veel belangstelling rekenen. Enkelen geloven zelfs dat de landbouw op een ecologische manier kan instaan voor alle olie en gas in IJsland.

De IJslandse Landbouwvereniging wil het aandeel energie dat boeren aankopen verminderen met 20 procent tegen 2015 en 80 procent tegen 2020. “Samen met de Landbouwuniversiteit moedigen we boeren aan om te kijken welke mogelijkheden ze hebben om zelf energie op te wekken”, verklaart Haraldur Benediktsson, voorzitter van de Vereniging.

“Het begint bij energiebesparing en energie-efficiëntie. Vervolgens gaan we na welke mogelijkheden er zijn om zelf energie te produceren op boerderijen. Die kan worden gehaald uit methaan, wind, waterkracht of biomassa. We geven ook cursussen over bijvoorbeeld het proces van methaanproductie, iets waarvoor landbouwers al veel interesse hebben getoond”, aldus Benediktsson.

Technologie bestaat

Enkele personen en bedrijven hebben grootse plannen om IJsland op het vlak van energie zelfvoorzienend te maken. Een van hen is chemicus Thorbjorn A. Fridriksson.

“IJslanders kunnen al de nodige olie en gas op ecologische wijze produceren. We hebben grote stukken land in het zuiden waar we grassoorten kunnen telen als biomassa, terwijl IJsland nog turfreserves voor vele jaren als back-up heeft. Maar het zal pas economisch interessant worden als er een bepaald volume in de productie is bereikt.”

Fridrikssson heeft zelf in een schuur een installatie gebouwd waarmee hij stro van een naburige landbouwer omzet in teer, benzine, gas en andere materialen. “De technologie is bekend en wordt al decennia toegepast. We hoeven geen grote bedragen aan onderzoek te spenderen”, meent hij.

Biomassa

Het proces is gebaseerd op het harden van biomassa. “Je moet eerst gras of iets dergelijks verzamelen, preparen, schoonmaken. Dan kan je er diesel of benzine van maken door waterstof te injecteren op hoge temperatuur. Dit is een prototype dat slechts 200 liter op een dag kan produceren”, legt Fridriksson uit.

“Zolang de olieprijs niet onder 60 dollar zakt, heb je twee miljoen ton biomassa nodig om te kunnen concurreren met petrochemische producten. De brandstof hieruit zal volstaan om alle voertuigen, bouwmachines, boten en vliegtuigen in IJsland aan te drijven.”

Auto’s op methaan

De meeste huizen in IJsland zijn geothermisch verwarmd en alle elektriciteit komt uit geothermale of hydro-elektrische bronnen. Maar als je de brandstof voor auto’s, schepen en vliegtuigen meetelt, daalt het aandeel van hernieuwbare energie in IJsland tot 67 procent.

De regering wil dit percentage opkrikken door het gebruik van alternatieve brandstoffen in de transportsector aan te moedigen. Milieuvriendelijke brandstoffen drijven nu slechts 0,6 procent van de auto’s aan. Het gaat dan voornamelijk over methaan. Het bedrijf Metanorka kreeg recent overheidsgeld om na te gaan waar er voldoende organisch afval aanwezig is voor methaanproductie.

“Door de opstartkosten van een kleine biogascentrale te verkleinen, wordt de productie van methaan economisch interessanter op verschillende plaatsen in het land”, meent Dofri Hermannsson, directeur van Metanorka.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.