'Ik wil met alle bedrijven ter wereld samenwerken om de honger te bestrijden’

The Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN)- een alliantie van internationale organisaties, overheden en de private sector die ondervoeding wereldwijd bestrijdt- ,lanceert een nieuw parnerschapsfonds ter bestrijding van de toenemende ondervoeding die te wijten is aan de stijgende voedselprijzen.
In het fonds wordt 800 miljoen dollar voorzien voor het opstellen van een voedingsinterventieplan voor 400 miljoen mensen.
GAIN vraagt de overheden van de Europese Unie dit fonds financieel te steunen. ‘De EU-lidstaten besteden amper 0,5 percent van hun ontwikkelingsbudget aan voedselhulp’, zegt Jay Naidoo, de voorzitter van de raad van bestuur van de GAIN, ondernemer én voormalig minister van Post in Zuid-Afrika. ‘Dat is veel te weinig’.
Welke maatregelen kan de EU dan concreet treffen om ondervoeding in de wereld tegen te gaan?
Eerst en vooral moet bij de lidstaten het besef groeien dat investeren in voedsel voor de Derde Wereld broodnodig is. De voedselcrisis is aan het escaleren. Zonder de steun van de overheden en bedrijven lijkt een grote humanitaire catastrofe onafwendbaar.
Daarnaast zouden de overheden bedrijven warm kunnen maken voor het investeren in voedselverrijkingsprogramma’s in de ontwikkelingslanden. De inwoners hebben immers vaak geen toegang tot betaalbaar en voedzaam voedsel.
Waarom is het vooral de taak van de privésector om te investeren in voedselverrijking?
Bedrijven hebben alles in huis om honger uit de wereld te helpen. Ze hebben de technologie en de know-how om voedsel met vitamines en mineralen te verrijken en het voor een democratische prijs op de markt te brengen.
In welke mate halen bedrijven er dan hun voordeel uit?
Vanuit commerciaal oogpunt is het een slimme zet om te investeren in voedselprogramma’s in het buitenland. Ten eerste wordt het imago van het bedrijf flink opgepoetst. Iedere voedselfabrikant wordt toch graag gelinkt met gezond, voedzaam en lekker eten? Ten tweede kunnen bedrijven hun omzet vergroten. Een grotere markt betekent immers meer geld. Het is voor beide partijen dus een win-winsituatie.
GAIN heeft verschillende projecten lopen in meer dan twintig landen. Zijn die succesvol?
Absoluut. Een mooi voorbeeld is een voedselverrijkingsproject in Zuid- Afrika.
De overheid had met de molenaarsgilde afgesproken dat ze voortaan met ijzer verrijkt meel zouden produceren. De bevolking ontdekte onmiddellijk de weldaden van het toegevoegde ijzer. Voordien werden in Zuid- Afrika veel kinderen met spina bifida geboren. Zodra het verrijkte meel massaal werd geconsumeerd, daalde het aantal kinderen dat met een open ruggetje geboren werd met zestig percent.
Momenteel investeren zo’n 400 regionale en internationale bedrijven in voedselverrijkings programma’s in de ontwikkelingslanden. Als het aan mij lag, zou ik met alle bedrijven ter wereld samenwerken om de honger te bestrijden.
Tot slot: in het jaarlijks GAIN rapport las ik dat jullie tegen 2011 betaalbaar en kwaliteitsvol verrijkt voedsel willen bieden aan  600 miljoen mensen. Denkt u dat dit doel bereikt zal worden?
Absoluut. Ongeveer 200 miljoen mensen hebben nu al toegang tot verrijkt voedsel. Ik ben er zeker van dat we tegen 2011 de kaap van 600 miljoen zullen halen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.