Illegale Latino's gejaagd door de wind

Orkanen blijken een dubbele gesel voor Latijns-Amerikaanse immigranten in het zuiden van de VS. Volgens migrantenorganisaties werden minstens twee Katrina-slachtoffers die overheidsbijstand aanvroegen, gearresteerd omdat ze geen papieren hadden. Veel anderen durven geen hulp te vragen uit angst voor een uitwijzing. De wervelstorm Rita die nu koers zet naar Houston, bedreigt nog veel meer Latino’s.


De Amerikaanse regering zegt dat ze hulp levert aan alle slachtoffers van de orkaan Katrina, los van hun wettelijke status. Maar de werkelijkheid ziet er anders uit, zegt Maricel García, de woordvoerster van de Nationale Alliantie van Latijns-Amerikaanse en Caribische Gemeenschappen in de VS (NALACC). Volgens haar zijn er wellicht al veel meer dan twee illegalen achter de tralies gezet.

Onder de inwoners van Louisiana en Mississippi die hun huis en hun werk verloren door Katrina, bevinden zich naar schatting 300.000 Mexicanen, Hondurezen en andere Latino’s. Ongeveer tweederde heeft niet de nodige papieren om legaal in de VS te kunnen verblijven, of is de documenten in de chaos verloren. De NALACC en een zestigtal andere migrantenorganisaties eisen dat Washington de slachtoffers erkent als humanitaire migranten. Daardoor krijgen ze recht op steun en mogen ze in het land blijven.

De regering moet dat statuut ook maar meteen toekennen aan de migranten die dit weekend te lijden krijgen onder de wervelstorm Rita, vinden de activisten. Die orkaan, die nu krachtiger is dan Katrina, bereikt waarschijnlijk zaterdag de Amerikaanse zuidkust en dreigt grote verwoestingen aan te richten in Texas. In die deelstaat leven naar schatting zes miljoen migranten uit Latijns-Amerika en de Cariben.

In Houston, een stad met twee miljoen inwoners die pal op het traject ligt dat Rita vermoedelijk zal volgen, leven bijna 700.000 Latino’s. Grote delen van de stad worden geëvacueerd. Ook duizenden slachtoffers van Katrina die in Houston opgevangen werden, moeten hun boeltje weer pakken.

De kans dat de Latino-slachtoffers van Katrina en Rita erkend worden als humanitaire migranten, zal afhangen van de mate waarin de regering en het parlement hun hypocrisie over het migrantenbeleid opzij willen zetten, oordeelt Nelson Reyes, de directeur van het Central American Resource Centre (CARECEN).

Er leven bijna 40 miljoen migranten uit Latijns-Amerika in de VS. Minstens vijf miljoen daarvan hebben geen verblijfsvergunning.

Woordvoerders van de Amerikaanse rampendienst FEMA en van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid benadrukken dat illegale migranten net als alle andere orkaanslachtoffers voedselhulp, onderdak en medische bijstand krijgen. Ze komen alleen niet in aanmerking voor financiële hulp.

Maar volgens Reyes maken veel Latino-slachtoffers een grote boog om overheidspersoneel. Ze houden zich verborgen of reizen angstig door het land op zoek naar vrienden of verwanten die hen kunnen helpen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.