Illegale vissers mogen straks haven niet meer in

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft een belangrijk verdrag goedgekeurd in de strijd tegen de wereldwijde illegale visvangst. Landen kunnen voortaan hun havens sluiten voor vissersboten die bij de praktijk betrokken zijn.
Onder het nieuwe verdrag is bepaald dat havens de toegang kunnen weigeren aan schepen die betrokken zijn bij illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visvangst. Als het verdrag van kracht wordt, is het meteen het eerste internationale verdrag dat specifiek rond illegale visvangst draait. Om van kracht te worden moet het nieuwe verdrag door minstens 25 landen geratificeerd zijn.
Elf landen, waaronder de Europese Unie, IJsland, Brazilië en de Verenigde Staten, hebben het verdrag meteen ondertekend nadat het goedgekeurd werd door de conferentie. De regeringen die ondertekenen, verbinden zich ertoe om illegale visvangst te voorkomen, te bestraffen en uiteindelijk te elimineren. Ze sluiten hun havens af voor schepen die betrokken zijn bij de praktijken en zorgen er zo voor dat de vis moeilijker op de internationale markt terecht kan komen.

Mijlpaal


“Dit is het belangrijkste internationale verdrag rond visvangst sinds de akkoorden rond visbestanden in 1995”, zegt Ichiro Nomura van het visserijdepartement van de FAO. “Het is een mijlpaal, omdat we niet langer afhankelijk zijn van de goodwill van de visserijstaten om hun eigen schepen te controleren. Daarmee gaat een belangrijk achterpoortje dicht.”
De illegale vissersvloten vangen beschermde soorten, houden zich niet aan quota en gebruiken verboden technieken.
Illegale visvangst is bijzonder schadelijk voor de oceanen en ontmoedigt vissers die wel op een duurzame manier willen vissen. Vaak is het een doodsteek voor de visbestanden en voor lokale, kleinschalige vissers voor wie de zee een levensbelangrijke bron van voedsel is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.