ILO-rapport belicht voor- en nadelen globalisering

De Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger zei ooit dat “globalisering gewoon een ander woord is voor de dominantie van de Verenigde Staten”. Dergelijke provocatieve thesen hebben van globalisering een bijzonder omstreden thema gemaakt. De Internationale Arbeidsorganisatie vond de discussie belangrijk genoeg om er een commissie van 19 experten twee jaar lang over te laten nadenken. Hun rapport, “Eerlijke Globalisering: gelijke kansen voor iedereen” wordt dinsdag wereldkundig gemaakt.

De twee meest verbreide standpunten over globalisering zijn tegelijk ook de twee meest extreme, zo stelt de Finse commissievoorzitter Tarja Halonen. “Sommigen zien haar als een onweerstaanbare positieve kracht die economische welvaart over de hele wereld verspreidt. Anderen maken globalisering verantwoordelijk voor alle kwalen van de moderne tijd”.

Hoewel de precieze inhoud van het rapport nog geheim wordt gehouden, zijn de grote lijnen ervan min of meer bekend. Globalisering wordt als een onomkeerbaar proces beschouwt, dat echter politieke bijsturing nodig heeft. De commissieleden hebben dan ook voorstellen gedaan over de manier waarop men globalisering voor zoveel mogelijk mensen kan laten renderen.

“De globalisering moet van koers veranderen”, zo vindt Halonen, “want ze is in haar huidige vorm politiek noch ethisch houdbaar. Te weinig mensen doen er hun voordeel bij en te veel mensen hebben geen inspraak over de richting van de globalisering”. De commissie wil de globalisering ten goede laten komen van vrijheid, welvaart; democratie en ontwikkeling”, aldus Halonen.

De negentien commissieleden zijn afkomstig uit de academische wereld, uit de politiek, het bedrijfsleven, vakbonden en burgerorganisaties. De bekendste zijn de Peruviaanse econoom Hernando de Soto, zijn collega en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, de voormalige Italiaanse premier Giuliano Amato, de Nederlandse minister voor ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens, de Amerikaanse vakbondsman John J. Sweeney, de Malinese auteur Aminata Traoré en Taizo Nishimuro, de baas van de Toshiba Corporation.

Het rapport wordt dinsdag in Lonen voorgesteld door Halonen, haar Tanzaniaanse co-voorzitter Benjamin William Mkapa en ILO-directeur-generaal Juan Somavia. De tekst verschijnt in het Engels, het Frans en het Spaans met samenvattingen in het Arabisch, het Chinees en het Russisch.

Gustavo Capdevila

Ref: if dv en lb

xml=7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.