Imago VS aan de beterhand

Het internationale imago van de Verenigde Staten is aan de beterhand. In een peiling voor de BBC in 23 landen gaf 35 procent van de mensen aan een “overwegend positief” beeld te hebben van de VS, een stijging met 4 procentpunten tegenover een jaar geleden. Volgens waarnemers heeft dat te maken met de meer voorzichtige buitenlandse politiek van de VS.
Onderzoekers van de Universiteit van Maryland en het Londense peilingbureau Globescan legden aan 17.500 mensen in de hele wereld een lijst met dertien landen voor en vroeg hen of die landen een positieve of negatieve invloed hadden op het wereldgebeuren.

Duitsland en Japan zijn de landen die vaakst positief worden beoordeeld. 56 procent van de bevraagden vond dat beide landen een “overwegend positieve” invloed hadden. Op de derde plaats staat de Europese Unie (52 procent), gevolgd door Frankrijk en Groot-Brittannië met 50 procent.

De landen die het vaakst een negatieve beoordeling krijgen, zijn Iran, Israël en Pakistan. Respectievelijk 54, 52 en 50 procent van de bevraagden schreef hen een “negatieve invloed” toe. De Verenigde Staten komen met 47 procent op de vierde plaats, een hele verbetering tegenover de 52 procent negatieve appreciaties in 2006.


Peilingen verschillen



De resultaten verschillen aanzienlijk van een peiling die in juni 2007 bij 45.000 mensen werd uitgevoerd door het Global Attitudes Project (GAP) van het in Washington gebaseerde Pew Research Center. In die peiling bleef het imago van de VS sterk achteruitgaan, uit onvrede met het Amerikaanse militaire optreden in Irak en Afghanistan.

In de GAP-peiling bleken ook steeds minder mensen vertrouwen te hebben in de internationale politiek van de Russische leider Vladimir Poetin. De peiling van de BBC laat een spectaculaire verbetering van het Russische imago zien. De positieve evaluatie van Rusland steeg van 29 tot 37 procent tussen 2006 en 2007 en de negatieve opinies daalden van 40 tot 33 procent.

Het negatieve imago van Moskou kalfde het sterkst af in Brazilië, Argentinië, Mexico, Groot-Brittannië en Frankrijk, terwijl de positieve beoordeling het sterkst steeg in Zuid-Korea, Egypte, China en Turkije. Zelfs in de VS steeg de positieve appreciatie van Rusland van 32 tot 45 procent, ondanks een markante toename van de bilaterale spanning tussen Washington en Moskou.

De stijging van het positieve imago van de VS was het meest uitgesproken in Zuid-Korea en Frankrijk. In 11 van de 23 landen wist Washington zijn blazoen op te poetsen. Alleen in Canada, Libanon en Egypte won de negatieve kijk op de VS nog terrein.


VS laten meer speeksel en minder bloed vloeien



Volgens waarnemers heeft de betere Amerikaanse score ermee te maken dat president Bush in zijn tweede ambtstermijn minder de wapens en meer de diplomaten laat spreken. “De meeste buitenlandse regeringen wisten dat vrij snel te appreciëren”, zegt Charles Kupchan van de universiteit van Georgetown. “De publieke opinie was wat trager van begrip. We zien nu dat een meer positief beeld van de VS doorsijpelt van de elites naar het gewone volk.”

Mogelijk spelen ook binnenlandse thema’s een rol, zoals de overwinning van de Democraten bij de parlementsverkiezingen in 2006 en de aanloop naar de slag om het Witte Huis later dit jaar. “De mensen zijn minder scherp voor de VS in de hoop dat de nieuwe president een ander buitenlands beleid zal voeren”, zegt onderzoeker Steve Kull van de universiteit van Maryland.

Opvallend is dat het negatieve imago van Israël terrein won in de Verenigde Staten, van 33 procent in 2006 tot 39 procent in 2007. Slechts 43 procent van de Amerikanen zei een positief beeld te hebben van Israël. De Europeanen en Latijns-Amerikanen waren Israël dan weer gunstiger gezind dan een jaar geleden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.