IMF begint met G8-schuldkwijtschelding

Het Internationaal Monetair Fonds scheldt begin volgend jaar 3,3 miljard dollar aan schulden kwijt die 19 arme landen bij de instelling hebben uitstaan. De beslissing maakt deel uit van de schuldkwijtschelding die de grootste acht industrielanden (G8) in juli aankondigden.


Van de 19 begunstigde landen liggen er 13 in Afrika: Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Guyana, Madagaskar, Mali, Mozambique, Niger, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda en Zambia. Via Cambodja en Tadzjikistan wordt ook Azië betrokken bij het initiatief. Zuid- en Midden-Amerika zijn met Bolivia, Honduras, Guyana en Nicaragua vier keer vertegenwoordigd.

Het IMF zegt dat de kwijtschelding de landen zal helpen meer geld vrij te maken voor onderwijs, gezondheidszorg en andere sociale noden. Dat moet de armoedebestrijding een handje helpen.

De leden van de G8 - de VS, Japan, Canada, Rusland en de vier grote landen van de EU - beloofden in juli de totale kwijtschelding van alle schulden die minstens 18 arme landen met een zware schuldenlast hebben uitstaan bij het IMF, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

De lijst die het IMF woensdag bekend maakte, bevat 17 van die 18 landen en nog twee andere landen die ook arm genoeg geacht worden om in aanmerking te komen. Het Fonds zegt dat de lijst nog zal worden uitgebreid, maar dat er daarover nog niet van alle donorlanden een akkoord is.

Mauritanië, dat op de lijst van de G8 stond, werd niet weerhouden omdat het IMF zich zorgen maakt over de overheidsbestedingen in dat land. Volgens Thomas C. Dawson, een woordvoerder van het IMF, kan ook voor Mauritanië het licht gauw op groen komen te staan als het vooruitgang aantoont op een aantal beleidsterreinen.

Activisten vreesden de voorbije dagen dat het IMF de schuldkwijtschelding op de lange baan wilde schuiven of sommige landen wilde tegenhouden die niet aan alle strenge economische criteria voldoen die de instelling vaak oplegt aan de landen die ze helpt. De voorbije weken kreeg het IMF veel telefoontjes en e-mails binnen van mensen die dat wilden verhinderen.

Actievoerders zijn blij met de aankondiging van woensdag. Maar ze vinden wel dat het maar een eerste stap is. Er zijn nog andere initiatieven nodig om alle buitenlandse schulden te doen verdwijnen die de vooruitgang in ontwikkelingslanden tegenhouden. De belofte van de G8 heeft bijvoorbeeld geen betrekking op de schulden die Latijns-Amerikaanse landen hebben uitstaan bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De rijke landen hebben zich ook nog niet gebogen over schulden die zijn aangegaan door corrupte of dictatoriale regimes. Op die manier wordt het lijstje veel langer. De volgende stap voor het IMF is de kwijtschelding van de schulden van meer dan 60 landen die dat geld dringend nodig hebben om een einde te maken aan de armoede, zegt Max Lawson van de internationale hulporganisatie Oxfam.

Het IMF kondigde woensdag aan dat andere landen die in aanmerking willen komen voor schuldkwijtschelding, hun economisch beleid daarop zullen moeten afstemmen. Onder actievoerders doet dat de bezorgdheid toenemen dat het IMF toch weer zware economische hervormingen wil opleggen aan zijn schuldenaars. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.