India begint aan 25ste kernreactor

Indiase bouwvakkers hebben vandaag (18 juli) het eerste beton gegoten voor een nieuwe kernreactor in de deelstaat Rajasthan. Volgens de krant The Hindu wordt op dezelfde plaats al de bouwput van nog een reactor gegraven, terwijl ook in andere delen van India nieuwe nucleaire installaties in de stellingen staan.

De in India ontworpen zwaarwaterreactor wordt de zevende kernreactor in de centrale van Rawatbhata. De reactor krijgt een vermogen van 700 megawatt en zou binnen ongeveer vijf jaar operationeel moeten zijn.

Kweekreactor

De NPCIL, het overheidsbedrijf dat alle kerncentrales in India exploiteert, heeft al twintig reactors in zes kerncentrales onder zijn beheer en bouwt aan vijf nieuwe kernreactors. De Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam, een ander overheidsbedrijf, heeft intussen een kweekreactor in de steigers staan, een installatie waar oude nucleaire brandstofstaven worden opgewerkt en nieuwe splijtstof wordt aangemaakt.

Van de reactors die nu in aanbouw zijn, zal de eerste in augustus in werking treden, en de tweede in mei volgend jaar. Tegen 2016 moeten alle reactors draaien en dan samen met de huidige installaties een vermogen van 9580 megawatt bereiken. Dat is niet zo veel – de zeven kernreactors in België hebben een gezamenlijk vermogen van bijna 6000 megawatt.

Maar India heeft wel grote ambities. Het land heeft vergevorderde plannen voor achttien nieuwe kernreactors en er circuleren voorstellen voor nog eens een twintigtal installaties. Tegen 2020 wil India met al zijn kerncentrales een gezamenlijk vermogen van 20.000 megawatt bereiken, en tegen 2032 zelfs 63.000 megawatt. In 2050 zou India dan een kwart van zijn stroom uit kernenergie halen. Nu is zwaar vervuilende steenkool een belangrijke energieleverancier.

Alles veilig

De kernramp in het Japanse Fukushima heeft de Indiase plannen nauwelijks vertraagd. De NPCIL ondernam een naar eigen zeggen “grondig” onderzoek naar de veiligheid van alle kerncentrales in het land, en nergens werden er grote problemen vastgesteld. Toch worden op verschillende sites bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen.

In India is er veel protest tegen de bouw van nieuwe kerncentrales, en dat is sinds de ramp in Japan alleen maar sterker geworden. Protesten hebben er onder meer toe geleid dat het Indiase ministerie van Milieu dwars is gaan liggen tegen de plannen om in de centrale van Kudankulam in de deelstaat Tamil Nadu vier nieuwe reactors te bouwen.

Tegenstanders voeren aan dat India onder druk staat van de VS, Frankrijk en Rusland om nieuwe projecten goed te keuren. India is de grootste afzetmarkt voor nucleaire technologie ter wereld nu China door de ramp in Fukushima zijn nucleaire plannen heeft teruggeschroefd. India zal de komende decennia naar schatting 124 miljard euro investeren om zijn plannen te realiseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.