India gaat 1,2 miljard inwoners biometrisch registreren

India gaat elk van zijn 1,2 miljard inwoners biometrisch identificeren en nummeren. Tegenstanders vrezen dat dit ten koste van de privacy gaat.
Vanaf deze maand gaan ambtenaren van de Unique Identification Authority of India (UIDAI) de boer op gewapend met laptops, vingerafdrukmachines, irisscanners en camera’s. Ze beginnen in de steden en dorpen van de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh.
De bedoeling van het ambitieuze project is elke inwoner van India een uniek identiteitsnummer (UID) van twaalf cijfers te geven. “Het UID is zachte infrastructuur, zoals mobiele telefonie, die belangrijk is om individuen te verbinden met de bredere economie.”, zegt UIDAI-voorzitter Nandan Nilekani.
Nilekani werd vorig jaar door het tijdschrift Time bij de honderd invloedrijkste mensen ter wereld gerekend. Hij is medeoprichter van de machtige National Association of Software and Services Companies, voordien stond hij  aan het hoofd van Infosys Technologies, het vlaggenschap van de Indiase IT-sector.

Ondemocratisch


Volgens Nilekani zullen vooral de armen voordeel hebben bij het UID, omdat die vandaag geen identiteitsdocumenten hebben en daardoor genegeerd worden door dienstverleners. Ze hebben “geen identiteit, geen geboortebewijs, diploma, rijbewijs, paspoort en zelfs geen adres”, aldus Nilekani.
Een groep van prominente burgerrechtenorganisaties voert campagne tegen het UID. Ze noemen het een “zeer ondemocratische en dure oefening” met “onvoorziene gevolgen.” Ze achten het onwaarschijnlijk dat een nummer met twaalf cijfers in staat zal zijn om bijvoorbeeld de massale corruptie in de voedseldistributie voor de armen tegen te gaan.
Andere bezwaren zijn dat biometrie nooit op zo’n grote schaal werd toegepast en dat hackers die deze biometrische informatie bemachtigen ze kunnen doorspelen aan bedrijven, inlichtingendiensten en zelfs criminele organisaties.
Usha Ramanathan, een prominent juridisch expert van het Centre for the Study of Developing Societies in New Dehli, vreest dat het UID alomtegenwoordig zal worden. De UIDAI heeft nu al overeenkomsten met banken en ziekenhuizen gesloten, waardoor die hun klanten naar hun UID kunnen vragen. Volgens Ramanathan zal het over enkele jaren niet meer mogelijk zijn om zoiets eenvoudigs als reizen te doen zonder UID-nummer.
Voor Nilekani wegen de risico’s van het project niet op tegen de voordelen. “Het is de moeite waard het project te starten en te proberen te de risico’s zo klein mogelijk te houden zodat we de gewenste resultaten krijgen”, zei hij onlangs in een interview met televisiezender CNN.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.