India vindt Amerikaans verbod op internationaal uitbesteden overheidsopdrachten 'unfair'

Een nieuwe wet die Amerikaanse bedrijven verbiedt overheidscontracten uit te besteden aan buitenlandse bedrijven, heeft in India verontwaardiging opgeroepen. De wet schaadt Indiase bedrijven niet wezenlijk, maar land vreest dat het initiatief navolging zal vinden in Europa en een obstakel wordt in handelsbesprekingen tussen India en de VS.




Om kosten te besparen, besteden Amerikaanse bedrijven steeds vaker werk uit aan landen met lage arbeidskosten die beschikken over goede telecommunicatiesystemen, zoals als India en de Filipijnen. Meestal gaat het om administratief werk of call-centeractiviteiten. In 2002 vloeide er zo 450 miljard dollar naar India en andere landen. Daarmee verdwenen ook banen uit eigen land. Volgens de nieuwe wet mag een Amerikaans bedrijf dat een contract aangaat met een federale overheid, dat contract niet meer uitbesteden aan een buitenlands bedrijf.

Ze willen wel dat wij onze markt openstellen, maar als wij toegang willen tot hun dienstensector dan wordt er opeens wetgeving in stelling gebracht, reageert Arun Shourie, de Indiase minister voor Informatietechnologie en Telecommunicatie. Shourie voorspelt dat de wet tegen ‘business process outsourcing’ (BPO) de multilaterale handelsbesprekingen zal schaden. Hij vindt de nieuwe wet, die in acht staten is aangenomen, kortzichtig en vermoedt dat de komende presidentsverkiezingen een rol hebben gespeeld bij het besluit. De minister verwacht medestanders te vinden bij Amerikaanse bedrijven die geen werk meer kunnen uitbesteden en daardoor minder concurrentieel worden. Het uitbesteden van werk heeft de Amerikaanse economie de afgelopen vijf jaar meer dan 50 miljard dollar opgeleverd, aldus Shourie.

De wet zal naar verwachting slechts invloed hebben op 2 procent van de 17 miljard dollar die omgaat in de ICT-sector in India. Het besluit roept dan ook vooral verontwaardiging op, omdat het ervaren wordt als ‘unfair’. De Indiase Industriebond CII wijst erop dat dergelijke maatregelen door westerse landen, in het bijzonder Amerika, eerder leiden tot meer protectionisme dan tot vrijere handel.

Vliegmaatschappijen als British Airways en Lufthansa begonnen als eerste met het uitbesteden van werk aan Indiase bedrijven. Later volgden ook bedrijven als softwaregigant Microsoft. Verschillende Indiase ICT-bedrijven, waaronder Infosys, Wipro en Satyam, voeren contracten uit voor multinationals en soms ook indirect voor Amerikaanse overheden. De drie bedrijven zullen weinig merken van de nieuwe wet, maar vrezen wel dat het Amerikaanse initiatief navolging zal vinden in Europa. Groot-Brittannië verloor vorig jaar 8.500 banen aan India en volgens sommige berekeningen kan dat aantal de komende vijf jaar oplopen tot 200.000. Volgens de Britse Industriebond CBI, overweegt 43 procent van de bedrijven kantoren te verplaatsen naar India.

Op dit moment verschaffen de contracten uit het buitenland aan 200.000 Indiërs werk en de verwachting is dat dit aantal de komende vijf jaar zal stijgen naar twee miljoen. De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee wees erop dat het verplaatsen van activiteiten naar landen als India, een direct gevolg is van de weigering om werkvergunningen aan Indiërs te verstrekken. In Amerika en veel West-Europese landen wordt op dat gebied een zeer terughoudend beleid gevoerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.