India waagt zich aan film over borsten

De mannelijke bevolking van Kolkatta (Calcutta) telt de dagen af tot 15 april. Dan gaat in de West-Benglaase metropool een film in roulatie over een absoluut taboeonderwerp in India: borsten. De tot de verbeelding sprekende affiches waarmee de prent wordt aangeprezen, doen veel vrouwen nu al steigeren.

De film ‘Shunyo E’ Buke’ (‘Leeg doek’) gaat over de gewoonte van mannen om hun oordeel over vrouwen te baseren op de omvang van hun borsten, zegt regisseur
Kaushik Ganguly. De prent toont de vernederingen die klein geschapen vrouwen moeten ondergaan als mannen merken dat hun partner veel minder te bieden heeft dan ze zich hadden voorgesteld.

Het is zielig hoe meisjes gevangen raken in het drijfzand van hun décolleté en uitwendige schoonheid, zegt Ganguly. Volgens hem is de obsessionele aandacht van mannen voor het decolleté daaraan schuld. Vrouwen beoordelen op hun borsten is verschrikkelijk. Voor Ganguly is het nog maar de tweede langspeelfilm. Hij raakte bekend door tv-producties waarbij hij ook geen controversiële onderwerpen uit de weg ging. Hij maakte ondermeer een televisiefilm over een lesbische relatie.

Maar niet iedereen is overtuigd van de goede bedoelingen van Ganguly. Veel mensen spreken schande van de affiches die nu overal verschijnen. Die lokken toeschouwers uitgerekend met de vrouwelijke attributen waarvan de regisseur het belang wil relativeren. Maar de kritiek op de reclamecampagne raakt Ganguly niet. Dat is alleen een weerspiegeling van de hypocrisie die aan de dag wordt gelegd bij discussies over taboeonderwerpen. We hebben gekozen voor een campagne die opvalt en mensen nieuwsgierig maakt.

Heel wat vrouwen nemen aanstoot aan de affiches en het onderwerp van de film. Volgens de Bengalese schrijfster Taslima Nasreen, die in ballingschap leeft en momenteel in Kolkata verblijft, illustreren de affiches en het verhaal van de film dat Ganguly naar vrouwen kijkt net zoals andere mannen dat doen. Het wordt tijd dat vrouwen leren van zichzelf te houden en niet wachten op een oordeel van mannen over hun schoonheid.

Ganguly verdedigt zich. Ik heb in geen enkele scène seks gebruikt om de film beter te kunnen verkopen, zegt Ganguly. Mijn film is een statement tegen het bekijken van vrouwen als handelswaar. De regisseur had overigens een heel goede reden om het onderwerp kies te behandelen: de hoofdrol ging naar zijn vrouw, de beeldmooie actrice Churni Ganguly. De blote borsten in de film zijn veelal van steen. De meeste scènes werden gedraaid in Khajuraho, een tempelcomplex in Madhya Pradesh dat bekend is voor zijn erotische reliëfs.

‘Shunyo E’ Buke’ komt uit Tollywood. De sjofele filmstudio’s van Tollygunge maken van Kolkatta de tweede filmhoofdstad van India, na Bombay. De film werd vorige maand al in Londen getoond en krijgt op 21 april een Amerikaanse première op het Indiase filmfestival van Los Angeles. In India komt de film op 15 april uit. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.