Indiase editie te duur voor Latijns-Amerikanen

Slechts enkele honderden Latijns-Amerikaanse activisten hebben het geld om naar het Indiase Mumbai af te zakken voor de vierde editie van het Wereld Sociaal Forum dat bijde vorige edities in hun achtertuin in Brazilië plaatsvond. Ze hebben er echter vertrouwen in dat de inhoud van het forum daarom niet anders zal zijn. En volgend jaar komt het forum toch weer terug naar hier.”


Tien of twaalf Cubanen, tegenover tweehonderd vorig jaar. Vijftien Mexicanen, in vergelijking met ruim tweehonderd vorig jaar. Tweehonderdvijftig Brazilianen, tegenover maar liefst 86.000 van de in het totaal meer dan 100.000 deelnemers vorig jaar. Het was te verwachten: een verhuis van Porto Alegre naar Mumbai zorgt natuurlijk voor een explosie van het aantal Aziatische deelnemers, maar van de weeromstuit ontbreken nu veel Latijns-Amerikanen op de vierde editie van het Wereld Sociaal Forum.

Aan de eerste drie fora namen dan weer minder dan tweehonderd Aziaten deel. En dat terwijl de bevolking van India alleen al het dubbele bedraagt van Latijns-Amerika en de Caraïben samen. Precies om daaraan te verhelpen verkaste het forum voor een jaar naar het Indiase Mumbai.

Geld is de voornaamste reden voor het wegblijven van vele Latijns-Amerikanen. De gewone prijs van een retourtje Brazilië-India schommelt rond de 2.400 euro, hoewel er een reisbureau was dat promoties aanbood voor een nog steeds gepeperde 1.100 euro. Een deelneemster uit Colombia moest zelfs 3.280 euro neertellen voor haar ticket.

Ook de taal baart sommigen zorgen. De hoofdtaal op het forum in Mumbai is Engels, en hoewel het programma simultaanvertaling voorziet, kan de taalbarrière in de weg staan bij het leggen van contacten.

De Brazilianen, samen met de Fransen aan de basis van de jaarlijkse hoogmis van de andersglobalisten, behouden ook op de Indiase editie een belangrijke rol. Ze organiseren een negentigtal activiteiten en waren betrokken bij de keuze van de thema’s op het forum in India.

Het lage aantal deelnemers zal de Latijns-Amerikaanse belangen niet schaden, zegt Pedro Santana, van de niet-gouvernementele organisatie Viva la Ciudadanía en lid van de Internationale Raad van het WSF. Meer dan ooit tevoren is het programma van het forum het resultaat van gedeelde ervaring.

Ook vertegenwoordigers van andere Latijns-Amerikaanse organisaties voelen zich niet uitgesloten van het WSF. Ze maken zich al evenmin zorgen over de vraag of hun vertegenwoordigers nu vooral uit rijkere organisaties zullen komen en in die zin ‘elitair’ zijn. Het ís een elitegroep die naar het forum gaat, stelt Cándido Grzybowski, directeur van het Braziliaanse Instituut voor Socio-economische Analyse (IBASE) en lid van het Organiserend Comité van de drie WSF’s in Porto Alegre. 73,4 procent van de mensen die het WSF van 2003 bijwoonden, studeerden aan de universiteit, en de armsten en meest gemarginaliseerden zijn niet vertegenwoordigd.

Het is nog maar de vraag of de armste landen en lage inkomensklassen in Mumbai beter vertegenwoordigd zullen zijn. Dat Op de drie fora in Porto Alegre waren Afrikanen nóg schaarser gezaaid dan Aziaten, en er is geen reden om aan te nemen dat ze er deze keer wel zullen bij zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.