Indiase oerbewoners moeten plaats maken voor tijgers

De Indiase regering lijkt de bescherming van de tijger dit jaar nog ernstiger te nemen. Uit de reservaten die cruciaal zijn voor het overleven van de bedreigde reuzenkatten, zullen systematisch alle menselijke bewoners worden verwijderd. De overheid is niet te vermurwen door de protesten die met de kleine volksverhuizing gepaard gaan.
“Iedereen moet weg uit Nagarhole”, zegt A.K. Singh, de adjunct-conservator van het bosreservaat in de deelstaat Karnataka dat officieel het Nationaal Park Rajiv Gandhi heet. In heel Karnataka leven nog 290 tijgers, verspreid over vier reservaten. In die bossen wonen ook ‘tribals’, de nazaten van de oerbewoners van India die van oudsher in afgelegen gebieden wonen en daar bijzondere rechten genieten. Ze mogen bijvoorbeeld in bosreservaten blijven wonen, al zijn milieubeschermers daar niet gelukkig mee. Maar in tijgergebieden vervalt die uitzonderingsregeling.
Zowat 320 van de 1750 tribalgezinnen die in de bossen van Nagarhole leefden, zijn de voorbije jaren al hervestigd buiten het reservaat. “We hebben geen andere keuze als we de belangrijkste tijgergebieden ongeschonden willen houden”, zegt Indu Bhushan Srivastava, de hoofdconservator van de bossen van Karnataka.
Dit jaar wordt de hervestiging opgevoerd. De regering in New Delhi heeft alle deelstaten waar tijgers voorkomen, gevraagd tegen 15 maart lijsten in te dienen met tribals die moeten vertrekken uit reservaten die extra aandacht verdienen. Premier Manmohan Singh heeft alle betrokken deelstaatpremiers opgelegd de bescherming van de tijger persoonlijk op te volgen. De regering heeft ook 500 miljoen roepie (8 miljoen euro) vrijgemaakt voor initiatieven die de toekomst van de bedreigde soort helpen veilig te stellen.

Aanpassingsproblemen


Voor de tribals is de gedwongen verhuis vaak verscheurend, al krijgt elk gezin 1,2 hectare grond en een miljoen roepie (16.000 euro). “We zijn al een beetje aangepast” zegt de 25-jarige Harish, een bewoner van het hervestigingskamp Nagapara. Samen met de andere bewoners van het kamp moest hij al in 2002 uit het reservaatgedeelte van Nagarhole vertrekken. “Ze hebben tijd nodig”, legt adjunct-conservator Singh uit. De meeste tribals zijn echte bosbewoners: ze hebben geen ervaring met sedentaire landbouw en de kweek van kippen en vee.
In Sollepura, het nieuwste hervestigingskamp dat helemaal buiten Nagarhole ligt, is de ontevredenheid veel groter. Er is geen stromend water en geen elektriciteit, en de voedselbevoorrading laat te wensen over. “Wij moeten zorgen voor land, huisvesting en zaadgoed, daarmee zit ons werk erop”, zegt Singh. “Nu moeten de plaatselijke overheid en het bestuur voor inheemse aangelegenheden overnemen.”
Hoofdconservator Srivastava geeft toe dat het bosbestuur de hervestiging niet mag overhaasten en beter moet samenwerken met de autoriteiten van de plaatsen waar de bosbewoners terechtkomen. In Nagarhole wil hij elk jaar 100 tribalgezinnen extra doen vertrekken.
Volgens een dit jaar gepubliceerde studie van de Autoriteit voor de Bescherming van de Tijger en het Instituut voor het Wildbestand leven er nog 1411 tijgers in India. De voorlaatste studie uit 2002 kwam nog aan een totaal van 3700 tijgers. De inkrimping van hun leefgebied en stroperij zijn twee belangrijke redenen voor de achteruitgang. Maar de vorige telling was ook nog gebaseerd op pootafdrukken, een onnauwkeurig meetinstrument.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.