Indiase prostituees eisen Amerikaanse condooms

Prostituees uit de Indiase deelstaat West-Bengalen zijn woedend over een nieuwe richtlijn die Amerikaanse steun aan aids-projecten voor prostituees bemoeilijkt. Steeds meer ontwikkelingslanden en ngo’s protesteren tegen de puriteinse voorwaarden waaraan Amerikaanse ontwikkelingsprojecten moeten voldoen.





3.500 prostituees vormden vorige week vrijdag een menselijke ketting rond de universiteitshal op het Collegeplein in het Indiase Kolkata (voorheen Calcutta). Het Durbar Mahila Samanay Committee (DMSC), de grootste vereniging van prostituees in Azië, hield er een conferentie. USAID, de Amerikaanse overheidsdienst die de ontwikkelingsdollars uitdeelt, was er kop van jut. Ngo’s die opkomen voor de rechten en de waardigheid van prostituees krijgen geen Amerikaanse geld meer. Dat maakt de prostituees nog meer kwetsbaar voor aids, zegt DMSC-voorzitter Swapna Gayen.

Een twee jaar oude aidswet in de VS schrijft voor dat buitenlandse ngo’s die werken met Amerikaanse subsidies, prostitutie openlijk moeten veroordelen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie voegde daar onlangs aan toe dat die regel ook geldt voor Amerikaanse ngo’s. De ‘anti-prostitutiebelofte’ maakt het moeilijk tot onmogelijk om aids-campagnes op te zetten voor Indiase prostituees, zegt Penny Saunders, van de Amerikaanse ngo Network of Sex Work Projects.

De nieuwe interpretatie heeft bijvoorbeeld zware gevolgen voor Sonagachi, een organisatie die werkt rond aids in de uitgestrekte hoerenbuurt van Kolkata. De Bill and Melinda Gates Foundation, die 200 miljoen pompt in de Indiase strijd tegen aids, steunt het aidsprogramma.

Sonagachi wordt door het VN-Aidsprogramma UNAIDS en de Wereldbank beschouwd als een schoolvoorbeeld dat navolging verdient De Amerikaanse wetgeving bedreigt waardevolle programma’s als deze, schreef Human Rights Watch op 18 mei in een open brief aan de Amerikaanse president.

De Amerikaanse regering draaide de geldkraan eerder al dicht voor organisaties die weigeren abortus te veroordelen. Dat verbod, bijgenaamd de global gag, resulteerde in een verlies van miljoenen dollars voor gynaecologische centra in ontwikkelingslanden.

Het DMSC gaat Europese en Amerikaanse belangenorganisaties vragen om zijn voorbeeld te volgen.

Eerder deze maand wees Brazilië 40 miljoen Amerikaanse ontwikkelingsdollars af uit protest tegen de Amerikaanse eis in verband met prostitutie.

De prostitutie is zo oud als de mensheid. Het is een illusie te denken dat ze uit te roeien is. Dergelijke maatregelen duwen vrouwen enkel in de illegaliteit, zegt Saunders van het Network of Sex Work Projects. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.