Indiase scholen schrappen seks

Elf Indiase deelstaten willen geen seksuele voorlichting meer op openbare scholen. De toenemende preutsheid maakt de strijd tegen aids wel heel moeilijk.
Maharashtra, Gujarat en Madhya Pradesh zijn drie deelstaten die seksuele voorlichting nu al helemaal hebben verbannen uit alle openbare scholen. Ze vonden dat het onderwijzend personeel te onverbloemd op de taboethema’s inging en dat er ook onbetamelijke afbeeldingen en foto’s opdoken. De privé-scholen in de drie deelstaten geven wel nog les over voortplanting en intimiteit, maar op veel plaatsen terughoudender dan voordien, om geen aanstoot te geven.
Onder de deelstaten die het voorbeeld van de drie preutse staten willen volgen, bevinden zich Kerala en Karnataka, nochtans twee deelstaten die als progressief doorgaan en waar relatief veel mensen kunnen lezen en schrijven.
Sommige federale beleidsmakers zien het met afgrijzen gebeuren. India lijkt wel een land van hypocrieten, liet  Renuka Chaudhary, de federale minister voor de Ontwikkeling van Vrouwen en Kinderen, zich ontvallen.
De nieuwe trend maakt de strijd tegen aids er niet makkelijker op “Een grote stap terug”, vindt J.V. R. Prasada Rao, regionaal directeur van UNAIDS, het VN-programma tegen HIV en aids. Volgens de VN leefden er in 2005 in India 5,7 miljoen mensen die besmet waren met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. De Indiase overheid houdt het bij 2,5 miljoen.
Er bestaat geen discussie over dat er meer moet gebeuren om te verhinderen dat het virus zich verder verspreidt. Volgens UNAIDS is het leeuwendeel van de besmettingen te wijten aan onveilige seks tussen heterokoppels, vooral tussen jongeren. Zelfs de Indiase regering, die het probleem graag minimaliseert, geeft toe dat het aantal besmettingen onder homoseksuele mannen en druggebruikers toeneemt.
“Wat me meer verbaast dan de het stilzwijgen van de regering in New Delhi, is het uitblijven van een sterke reactie uit het middenveld”, zegt Rao. “Via e-mail en discussiesites zijn wat commentaren verstuurd, maar verder is er nauwelijks geprotesteerd.”
Toch ligt het preventiewerk in India niet stil, zelfs niet in de deelstaten waar de seksuele voorlichting op de helling staat. Bangalore Medical Services Trust and Research Institute (BMST), een niet-gouvernementele organisatie uit Karnataka, testte in 350 scholen een lessenprogramma uit over aids en HIV. Leerkrachten die deelnemen aan het programma “Life is Precious” (het leven is kostbaar) krijgen een handboek en een interactieve CD waarmee ze hun leerlingen aan het praten kunnen krijgen over een onderwerp dat velen doet verstommen.
“Je leert veel bij over dingen die toch wel belangrijk zijn in het leven”, zegt Mangala (naam gewijzigd), een 17-jarige studente van het Sri Kongadiyappa College in Bangalore die het lessenprogramma volgde. “We kwamen onder meer aan de weet dat je ‘nee’ kan zeggen als je niet geïnteresseerd bent in seks.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.