Indonesië en Singapore leggen IMF-critici aan banden

De Indonesische politie wil geen bijeenkomst van critici van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds op het eiland Batam. De traditionele herfstvergadering van de twee organisaties zelf begint op 13 september in Singapore, maar activisten vonden dat ze daar te weinig ruimte kregen om te protesteren.
Politiewoordvoerder Anggaria Lopis zegt dat hij de parallelle bijeenkomst op Batam zal opdoeken als er buitenlandse actievoerders opduiken. Sinds de val van dictator Suharto in 1988 moeten Indonesiërs geen toelating meer vragen voor betogingen of andere publieke protestacties - ze moeten de politie alleen op voorhand informeren. Maar buitenlanders mogen in Indonesië niet betogen. De zowat 300 buitenlandse actievoerders die van plan zijn deel te nemen aan het Internationaal Volksforum (IPF) op Batam, kunnen dus in de problemen komen.

Batam, een eiland dat op een uur varen van Singapore ligt, is een vrijhandelszone die de onevenwichten in het huidige internationale handelssysteem perfect illustreert. Onderbetaalde arbeiders assembleren er elektronica en naaien kleren waarmee bedrijven uit Singapore en andere rijke landen mooie winsten maken. De regering van Singapore steunt Indonesië om de vrijhandelszone van Batam verder uit te bouwen. Batam biedt ook een uitweg voor Singaporezen die even willen ontsnappen aan hun hypergereguleerde stadsstaat - op Batam kunnen ze naar hartelust gokken of in bordelen rondhangen.

Volgens de organisatoren van het IPF heeft Singapore druk gezet op de Indonesische regering om de protestbijeenkomst stokken in de wielen te steken. Er worden meer dan 1000 actievoerders verwacht voor het vierdaagse forum op Batam, dat op 15 september begint. Donatus Marut, medevoorzitter van de internationale stuurgroep van het IPF, zegt dat de Indonesische regering gesuggereerd heeft de bijeenkomst te verplaatsen. Maar voorlopig gaan de organisatoren door met hun voorbereidingen.

Aan de jaarvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Singapore nemen meer dan 16.000 mensen deel. De stadsstaat zet zijn hele politiemacht en 23.000 soldaten in om terroristische aanslagen of illegale betogingen te verhinderen. Geaccrediteerde activisten hebben een plaats op het conferentieterrein toegewezen gekregen waar ze bijeen mogen komen en deelnemers aan de conferentie kunnen aanspreken. Maar ze mogen zich niet vrij bewegen, geen versterkers inzetten, geen poppen verbranden of protesteren op een manier die de orde verstoort. Voor elke bijeenkomst met buitenlandse sprekers is er voorafgaande toelating nodig. Wie die regels overtreedt, kan worden opgepakt en zelfs tot stokslagen worden veroordeeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.