Indonesische autoriteiten visten achter het net

De Indonesische veiligheidsdiensten houden er ernstig rekening mee dat de aanslag tegen de Australische ambassade in Bali gepleegd is door dezelfde organisatie die in 2002 op Bali en in augustus in Jakarta toesloeg. Da’i Bachtiar, het hoofd van de Indonesische politiediensten, verdenkt twee Maleisiërs: Azahari Husin en Noor Din Mohammad Top.


Donderdagmorgen, een uur voor de aanslag op de Australische ambassade, was Bachtiar in het Indonesische parlement. Hij wilde daar een bezorgde commissie een overzicht geven van zijn inspanningen om Azahari en Top, de vermoedelijke bedenkers van de bomaanslagen in Jakarta en op Bali, te klissen. Na een half uurtje werd hij onderbroken door een medewerker die iets in zijn oor fluisterde. Er was net een bom ontploft voor de Australische ambassade.

Bachtiars diensten hebben de meeste daders van de aanslagen op Bali intussen gevat. Indonesische rechters hebben drie van hen ter dood veroordeeld. Azahari en Top zijn twee keer nipt aan de Indonesische politie ontsnapt. De twee zouden banden hebben met Jamaah Islamiyah (JI), een Zuid-oost Aziatisch netwerk dat ijvert voor een islamitische superstaat in de regio. De groep staat in verschillende landen op de lijst van terroristische organisaties en heeft banden met Al Qaeda.

We zien gelijkenissen tussen deze aanslag en die in Bali en op het Marriott”, verklaarde Bachtiar later op de dag. Maar het is nog te vroeg om te bewijzen dat Jemaah Islamiyah achter de aanslag zit. Getuigen hebben gezien hoe een groene Daihatsu Zebra ontplofte meteen nadat hij gestopt was, zo vertelde het hoofd van het onderzoeksdepartement van de Indonesische politie vanmorgen (vrijdag) op een Indonesische radiozender ‘El Shinta’. De wagen ging meteen de lucht in, dus we vermoeden dat de dader nog in de wagen zat, zei Landung. De aanslagen op Bali (202 doden, waaronder vooral Australiërs) en in de buurt van het Marriott hotel in Jakarta (12 doden), werden ook uitgevoerd door zelfmoordcommando’s.

Op een website werd de aanslag opgeëist door een groep die zich Jemaah Islamiyah noemde. Ik weet niet of die boodschap echt van Jemaah Islamiyah komt of niet, reageerde de Australische premier John Howard. Het is in het verleden al gebleken dat dergelijke websites valse boodschappen kunnen geven. Australië wordt in de boodschap één van de ergste vijanden van God genoemd en de aanslag wordt omschreven als een wraakactie uitgevoerd door een martelaar. Australië heeft 850 troepen in en rond Irak en was vorig jaar het eerste land dat de Amerikaanse en Britse troepen in Irak ging versterken.

Volgens de jongste schatting werden er negen mensen gedood en raakten 173 mensen gewond bij de aanslag van donderdag. In de ambassade zelf zou niemand gewond geraakt zijn - alle slachtoffers zijn Indonesiërs die toevallig in de buurt waren. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.