Indonesische koppels ontdekken de echtscheiding

Echtscheidingen worden aan sneltempo populairder in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. Het voorbije decennium is het aantal scheidingen er vertienvoudigd.
De cijfers van het Indonesische ministerie voor Religieuze Zaken zijn duidelijk: sinds de val van het autoritaire regime van president Soeharto is het aantal echtscheidingen per jaar gestegen van gemiddeld 20.000 naar 200.000 per jaar. Jaarlijks trouwen zo’n twee miljoen koppels in Indonesië.
“Het aantal echtscheidingen stijgt elk jaar en ik heb geen idee waarom”, zei Nasaruddin Umar, directeur-generaal van het ministerie in The Jakarta Times. “Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vrouwen zich beter bewust worden van hun rechten”.

Polygamie


De redenen voor de echtscheidingen zijn vaak van economische aard. Ook overspel en etnische of religieuze meningsverschillen spelen een rol. Polygamie is een verdere belangrijke oorzaak. Indonesische mannen mogen wettelijk een tweede vrouw nemen, maar pas na toestemming van hun eerste vrouw, tenzij die gehandicapt is of geen kinderen kan baren.
Polygamie is aan een opmars bezig in Indonesië, maar tegelijk voeren niet-gouvernementele organisaties een campagne om vrouwen te wapenen tegen de praktijk. Indonesische vrouwen zijn ook steeds beter opgeleid en worden economisch meer onafhankelijk.
Huwelijken tussen partners met verschillende religies zijn een andere vaak voorkomende bron van problemen. Volgens Umar eindigt 90 procent van die huwelijken in een echtscheiding.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.