Inheemse stam leert satellietfoto's interpreteren

Leden van een inheemse gemeenschap in Argentinië leren hoe ze op satellietfoto’s ontbossing kunnen herkennen.

De landbouwfaculteit van de Universiteit van Buenos Aires leert jongeren van het Wichi-volk satellietfoto’s te interpreteren. De jongeren moeten in staat zijn ontbossing in beschermde zones te detecteren.

“De gemeenschappen interpreteren de beelden perfect omdat ze in dat gebied leven”, zegt María Vallejos, een van de lesgevers van het project.

Monitoring

De Wichi leven in Argentinië en Bolivia. Ze zijn met ongeveer 40.000. De gemeenschap die de opleiding krijgt, bevindt zich in de provincie Salta, in het noorden van Argentinië.

De bedoeling van het programma is “hen bewust te maken van het belang van monitoring”, aldus Vallejos.

Salta maakt deel uit van de Gran Chaco, het op een na grootste bosgebied in Zuid-Amerika, waar de ontbossing nog altijd toeneemt. Het is na het Amazonegebied de regio met de meeste bossen in Zuid-Amerika. Het gebied van meer dan 1 miljoen vierkante kilometer strekt zich uit over Argentinië (62 procent), Paraguay (25 procent), Bolivia (12 procent) en Brazilië (1 procent), in het hart van het Zuid-Amerikaanse continent.

Een van de belangrijkste oorzaken van de ontbossing is de expansie van de veeteelt.

Er zijn geen plannen om de gemeenschappen bij te staan als ze klacht wil indienen tegen illegale houtkap, zegt Vallejos. Maar haar faculteit heeft wel belangstelling om een observatorium op te richten voor conflicten rond grondgebruik.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.