Interesse voor studies in VS bekoelt

Voor het eerst in meer dan dertig jaar is het aantal buitenlandse studenten in de VS gedaald. Studenten kiezen nu eerder voor Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.
Tijdens het academiejaar 2003-2004 studeerden 15 procent minder Indonesiërs, 11 procent minder Japanners en 10,5 procent minder Thai aan de Amerikaanse universiteiten. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van het Instituut voor Internationale Opleiding in New York. Het aantal studenten uit Europa en het Midden-Oosten zakte met 5 en 9 procent. Vooral dat laatste cijfer betekent een belangrijke achteruitgang: het vorige academiejaar was al 10 procent minder mensen uit de regio ingeschreven. Dit jaar lieten onder meer de Verenigde Arabische Emiraten (30 procent minder studenten), Koeweit (17 procent minder), Saudi-Arabië (16 procent minder), en Jordanië (14 porcent minder) het afweten. Uit al deze landen komen telkens wel ten hoogste enkele duizenden studenten, waardoor de absolute daling niet zo groot is.

Over de hele lijn zakte het aantal buitenlandse ‘undergraduate’ studenten met zo’n vijf procent. Een deel van het verlies werd goedgemaakt door een stijging van het aantal ‘graduate’ studenten met 2,5 procent. Maar ook daar lijkt zich volgend jaar een verlies af te tekenen. Onvolledige statistieken voor het academiejaar 2004-2005 van de graduate schools geven aan dat de inschrijvingen nu 6 procent lager liggen.

Het Instituut voor Internationale Opleiding (IIE) ziet diverse oorzaken voor de terugval. Om te beginnen voelen buitenlandse studenten zich niet altijd meer welkom in de VS. De voorbije drie jaar kregen studenten uit islamlanden en in mindere mate ook uit andere Aziatische landen moeilijker tijdig een visum vast. Daarnaast wijst het rapport ook op de relatieve hoge kostprijs van studies in de VS. In veel landen zijn de plaatselijke studiemogelijkheden bovendien “spectaculair” toegenomen.

Amerikaanse onderwijsinstellingen en wetenschappelijke instituten maken zich al langer bezorgd over de mogelijke gevolgen van de ‘war on terror’ op studentenuitwisselingen. Ze waarschuwen dat een afname in het aantal en de kwaliteit van buitenlandse studenten een bedreiging is voor de concurrentiepositie en het imago van de VS op lange termijn.

Verrassend genoeg zoeken Amerikaanse studenten zelf juist vaker andere oorden op. Volgens de recentste beschikbare statistieken van het academiejaar 2002-2003 groeide hun aantal met 8,5 procent, tot bijna 175.000 mensen. Tweederde daarvan kiest voor een studieperiode in Europa, vooral in Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Frankrijk. Maar ook universiteiten uit Latijns-Amerika, Afrika en Australië/Nieuw-Zeeland winnen aan populariteit.

Meer dan de helft van de buitenlandse studenten in de VS komt nog steeds uit Azië. India ligt op kop met bijna 80.000 studenten, zeven procent meer dan vorig jaar. Daarop volgen China, Zuid-Korea, Japan, Canada en Taiwan. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.