Internationale crisis treft ontwikkelingslanden steeds harder

De combinatie van de kredietcrisis en de stijgende voedsel- en olieprijzen treft de ontwikkelingslanden steeds harder, zegt de Wereldbank. Daarmee spreekt ze eerdere prognoses van het Internationaal Monetair Fonds tegen.
De Wereldbank verwacht dat de groei van het bruto binnenlands product (bbp) wereldwijd zal dalen van 3,7 procent in 2007 naar 2,7 procent in 2008, een daling die nog groter kan worden als de gevolgen van de Amerikaanse kredietcrisis groter blijken dan verwacht. De ontwikkelingslanden en opkomende economieën delen in de klappen.
“De laatste jaren was er nooit zoveel onzekerheid en pessimisme”, zegt de Wereldbank in haar dinsdag gepubliceerde rapport ‘Global Development Finance 2008’. In januari had het Internationaal Monetair Fonds nog gezegd dat de gevolgen van de crisis voor de ontwikkelingslanden wel zouden meevallen.
De collectieve economische groei in de ontwikkelingslanden zal dalen van 7,8 procent vorig jaar tot 6,5 procent dit jaar, zegt de Wereldbank. Volgens de Wereldbank zal de groeivertraging het sterkst zijn in landen die zwaar van buitenlands kapitaal afhangen aangezien financiële instellingen door de kredietcrisis minder makkelijk geld uitlenen.

China


Volgens het rapport zal de groeivertraging gevolgen hebben voor de meeste ontwikkelingslanden, met de grootste verliezen in Azië en Latijns-Amerika. In Oost-Azië krijgt China de hardste klappen met een groeivertraging van 2,5 procent tot 9,2 procent volgend jaar en 9 procent in 2010. De groei in zwart-Afrika zou dan weer toenemen, tot 6,5 procent dit jaar, de sterkste vooruitgang in bijna 40 jaar. Tegen 2010 zou de groei getemperd worden tot 5,9 procent, maar dat is nog steeds een stuk beter dan de voorbije jaren.
Zelfs de armste landen zullen de gevolgen dragen omdat ze sterk van buitenlandse ontwikkelingshulp afhangen en die geldstroom steeds kleiner wordt. Donorlanden gaven in 2007 al 3,4 miljard dollar minder dan in 2005, merkt het rapport op, verwijzend naar cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).
Inflatie
De Wereldbank baseert zijn prognoses vooral op de vrees voor grote inflatie in de ontwikkelingslanden. De prijzen van de belangrijkste voedselproducten zijn verdubbeld sinds 2005, vooral een gevolg van de stijgende vraag, de concurrentie van de biobrandstofindustrie, protectionistische maatregelen en financiële speculatie. Ook de olieprijzen swingen de pan uit. Ze schommelen nu rond 140 dollar per vat en economisten verwachten niet meteen een afzwakking van de stijging. Ook de zwakke dollar kan de prijzen nog verder opdrijven.
“De sterke groei in de ontwikkelingslanden helpt zeker om de grote vertraging in de VS te compenseren”, zegt Uri Dadush, directeur van de afdeling Internationale Handel van de Wereldbank. “Maar tegelijk doet de groeiende internationale inflatiedruk, vooral in de vorm van hoge voedsel- en energieprijzen, overal ter wereld grote delen van de arme bevolking pijn.” Voor regeringen en centrale banken in de ontwikkelingslanden is het bijzonder moeilijk maatregelen te nemen om de stabiliteit op middellange termijn te garanderen, zegt de bank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.