Internetcampagne pakt ‘leugenaar’ George W. Bush aan

De internetbeweging MoveOn.org is een cybercampagne tegen president George Bush begonnen. MoveOn.org wil dat het Congres Bush officieel berispt omdat hij gelogen heeft over de nucleaire dreiging van Irak. De beweging zegt meer dan twee miljoen leden in de Verenigde Staten te hebben.



Samen met Win Without War (WWW) heeft MoveOn.org in een week tijd al 450.000 digitale handtekeningen verzameld voor een internetpetitie. De campagne wordt nu ook ondersteund met tv-reclame en advertenties in bladen.

In een paginagrote advertentie in de Washington Post van gisteren (dinsdag) beschuldigden beide groepen Bush van het verstrekken van verkeerde informatie, opportunisme, het verdraaien van gegevens van veiligheidsdiensten en het veroorzaken van hysterie, waardoor het land zich onnodig in een oorlog heeft gestort. Er moeten consequenties zijn als een president het Amerikaanse volk en het Congres misleidt met zulke desastreuze gevolgen, staat in de advertentie. Een onafhankelijke commissie kan misstanden bij de inlichtingendiensten onderzoeken. Het Congres moet zich bezighouden met de misstanden in het Witte Huis. Bij de advertentie is een foto van een peinzende George Bush afgedrukt, met het onderschrift ‘Hij wist het’.

Het Congres bemoeide zich destijds wel met het seksschandaal rond president Bill Clinton en Monica Lewinsky. De president ontkende alle beschuldigingen, wat leidde tot een ‘impeachment-onderzoek’, een procedure die tot afzetting kan leiden. Ik hoef niet uit te leggen dat liegen over de noodzaak om een oorlog te beginnen een veel grovere vorm van machtsmisbruik is, zegt Adem Ruben van MoveOn.

De campagne van MoveOn.org en WWW, komt op het moment dat president Bush steeds meer in de verdediging wordt gedrongen. Bush heeft erkend dat er tot nu toe geen massavernietigingswapens zijn gevonden in Irak, en die waren de belangrijkste reden om het land binnen te vallen. Ook heeft hij gezegd dat de informatie van de veiligheidsdiensten niet klopte.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de president er niet goed voor staat. Zijn populariteit heeft te lijden onder de voortdurende stroom kritische vragen over de oorlog in Irak. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou democraat John Kerry een goede kans maken te winnen. In de laatste opiniepeiling, die gehouden werd nadat Bush zondag een interview gaf in het NBC-programma ‘Meet the Press’, eindigden Bush en Kerry vrijwel gelijk.

Zowel Democraten als Republikeinen willen dat de informatievoorziening over de oorlog tegen Irak onderzocht wordt. Maar waar de Republikeinen alleen een onderzoek willen naar de informatieverschaffing door de veiligheidsdiensten, willen de Democraten het onderzoek breder trekken. Zij willen ook de rol van hoge ambtenaren, in het bijzonder die op het departement van vice-president Dick Cheney, onderzocht zien. Dat is tot nu toe door de Republikeinen tegengehouden.
Bush probeerde vorig week tegemoet te komen aan de roep om een breder onderzoek, door een commissie in het leven te roepen die moet onderzoeken waarom de inlichtingendienst de fout in ging met Irak. Dat onderzoek beperkt zich tot de CIA zelf, er wordt niet gekeken naar politieke beïnvloeding, en het resultaat zal niet voor 2005 bekend worden

Dit land maakt momenteel het ergste inlichtingenschandaal uit de geschiedenis mee, zegt Melvin Goodman, voormalig CIA-analist en nu docent aan de National Defense University. Hij noemt de beweringen van de regering dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens zou bezitten en dat hij banden zou hebben gehad met terreurorganisatie al-Qaeda een campagne van bedrog. Het Office of Special Plans (OSP), dat werd opgezet door minister van Defensie Donald Rumsfeld, heeft volgens hem gegevens van veiligheidsdiensten vervalst en die vervolgens naar de pers gelekt. Via Cheneys departement zou die informatie naar het Witte Huis gegaan zijn. CIA-medewerker Larry Johnson beweert dat Cheney en Rumsfeld altijd hebben volgehouden dat er banden waren tussen Irak en al-Qaeda, terwijl de CIA daarvoor nooit enig bewijs heeft gevonden.

MoveOn.org, opgezet door internetondernemers, is een succesvol voorbeeld van hoe politiek zich via internet kan manifesteren en hoe digitaal aan fondsenwerving kan worden gedaan. Bij de verkiezingen in 2000 wist MoveOn maarliefst twee miljoen dollar binnen te slepen voor congreskandidaten. In 2002 werd dat bedrag verdubbeld. Consultatie van de snelgroeiende achterban leverde begin dit jaar miljoenen dollars op voor de campagne van de democratische presidentskandidaat Howard Dean.

http://www.moveon.org/front/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.