Investeringen in onderwijs dubbel en dik terugverdiend

Kinderen langer op de lagere school houden is de kortste weg naar een productievere, gezondere en stabielere samenleving. Dat is de conclusie van een nieuw rapport over de relatie tussen onderwijs en ontwikkeling. Om een scholingsgraad van 100 procent te krijgen tegen 2015, is per jaar amper zes miljard dollar extra nodig.

Het verband tussen ontwikkeling en onderwijs is sterker dan tussen eender welke andere indicator, zegt het rapport ‘teach a child, transform a nation’. De studie werd besteld werd door een groep van 16 private ontwikkelings- en hulpagentschappen in de Verenigde Staten. “Onderwijs biedt het fundament waarop stabiele naties gebouwd worden,” zegt Stephen Moseley, de voorzitter van de Basic Education Coalition (BEC), dat onder meer CARE, de International Youth Foundation, Save the Children en Women’s Edge groepeert.

Ten eerste zorgt onderwijs voor meer economische groei: elk extra jaar lager onderwijs doet de individuele productie later stijgen met vier tot zeven procent, zo berekende BEC op basis van gegevens van de Wereldbank en de Verenigde Naties. Een boer die slechts vier jaar naar school is geweest, heeft gemiddeld een tiende meer inkomsten dan een boer die helemaal nooit op de schoolbanken zat. Vooral inspanningen om meisjes te scholen leveren een economische winst op. Geschoolde vrouwen nemen de huisfinanciën ter harte, waardoor hun gezin beter gaat boeren.

Er is ook een sterk verband tussen scholing en gezondheid in de ontwikkelingslanden: geschoolde mensen kunnen zich beter beschermen tegen aids en andere besmettelijke ziekten. Vrouwen die enkele jaren op de lagere school zaten hebben drie keer meer kans om te weten hoe je aids voorkomt dan ongeschoolde vrouwen. Die laatste hebben meer kans om in de klauwen van pooiers en koppelbazen terecht te komen. De lagere school doet ook wonderen voor de politieke stabiliteit van het land en de transparantie van het bestuur.

Wereldwijd stijgt het aantal inschrijvingen, maar toch gaan er nog steeds tientallen miljoenen kinderen niet naar school. Om precies te zijn: van de 680 miljoen kinderen die nu schoolplichtig zijn, vallen er 115 uit de boot. Zestig procent van hen zijn meisjes. Op wereldvlak gaan één op zes kinderen dus niet naar de lagere school. In Azië en Afrika loopt dat sterk op: meer dan een derde van de kinderen gaat er niet naar school, aldus het rapport.

Dat er niet zoveel nodig is om daar wat aan te veranderen, was een conclusie die al te horen was op het World Education Forum in 2000 in Dakar. Vertegenwoordigers van 164 VN-lidstaten beloofden daar om het lager onderwijs werkelijk te veralgemenen tegen 2015. Volgens het rapport ‘Teach a child’ zitten 83 landen op schema, maar dreigen 71 landen de deadline te missen.

Veel landen geven eenvoudig te weinig uit aan onderwijs om de schoolplicht af te dwingen. Het gemiddelde is 40 dollar per lagere schoolkind in de ontwikkelingslanden – veel industrielanden geven honderd keer dat bedrag uit. Alles samen is er elk jaar 5,6 miljard nodig om het lager onderwijs ook in de armste landen algemeen te maken tegen 2015, zegt UNESCO. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan wat Washington elke zes weken betaalt om de militaire operaties in Irak en Afghanistan te financieren.

+ rapport
http://www.basiced.org/otherdocs/teach_a_child_as_printed.pdf
+ IPS-focus op onderwijs
http://www.ipsnews.be/nieuwsbrief/focus/2003_4_nr2.htm



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.