Invoerheffingen redden Ivoriaanse kippenkwekers

Voor moderne economen is het als vloeken in de kerk, maar Ivoorkust floreert bij hogere invoerheffingen. De kippenkwekers in het West-Afrikaanse land kunnen weer mooie groeicijfers voorleggen, en de consumenten betalen niet meer dan vroeger.
Ivoorkust voerde in 2005 zware heffingen in op kippenvlees en aanverwante producten uit Europa en Latijns-Amerika. Daardoor verdubbelde de prijs van die ingevoerde producten. “Sindsdien kunnen we weerstand bieden aan de hevige concurrentie uit het buitenland”, zegt Philippe Ackah, de voorzitter van de Ivoriaanse Vereniging van Kippenkwekers (Ipravi). “En de heffing heeft niet tot prijsstijgingen of tekorten geleid op de markt.”

Volgens Ackah produceerden de Ivoriaanse kippenkwekers vorig jaar 20.000 ton vlees, 11.000 ton meer dan in 2005. Ivoorkust In diezelfde periode nam de productie van eieren toe met 365 miljoen stuks, tot 800 miljoen eieren. Plaatselijke kippenvoerproducenten streken tussen 2005 en vorig jaar 23 miljoen euro op.

Banenverlies



Vanaf de jaren negentig en tot 2005 kreunden de Ivoriaanse kippenkwekers onder de buitenlandse concurrentie. Volgens een onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) liep de plaatselijke productie van kippenvlees tussen 1997 en 2003 met bijna een derde terug. De Ivoriaanse Vereniging van Kippenkwekers schat dat er daardoor 15.000 banen verloren gingen.

Amadou Koné Traoré, een kleine producent van kippenvoer in het zuidoosten van Ivoorkust, telt zijn winst uit. In 2005 bedroeg verkocht hij voor 807 euro voer, vorig jaar was dat al gestegen tot bijna 6500 euro. Eind dit jaar hoopt Traoré een verkoopcijfer van 10.000 euro te halen.

“Jammer dat de regering niet vroeger in actie schoot”, zegt kippenkweker Ettien Koffi in Anyama, niet ver van de economische hoofdstad Abidjan. “We hadden al veel meer banen kunnen scheppen”.

De Ivoriaanse regering heeft in januari aangekondigd dat ze de invoerheffingen wil behouden. “De sector moet zich nog beter organiseren om ten volle te profiteren van de situatie”, waarschuwt Alain Bouabré, een econoom uit Abidjan. “Het is gewoon een kwestie van tijd vooraleer de importeurs een oplossing vinden en weer voet aan de grond krijgen op de markt.”

De Ivoriaanse kippenkwekers zeggen dat ze de komende jaren nog eens 230 miljoen euro willen investeren in hun sector. Ze hopen tienduizend bijkomende banen te scheppen. In ruil daarvoor rekenen ze op belastingvoordelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.