Inwoners Mogadishu op de vlucht voor geweld

Sinds juni zijn 27.000 mensen hun huizen in Mogadishu ontvlucht omdat het leven er ondraaglijk is geworden door het dagelijkse geweld.
“De constante schietpartijen en bombardementen bedreigen dagelijks de veiligheid. Moeders kunnen geen voedsel  kopen voor hun kinderen en arbeiders kunnen onmogelijk de kost verdienen. Bovendien gaan kinderen niet meer naar school en zijn vele buurten volledig geïsoleerd van de buitenwereld”, aldus Ron Redmond, woordvoerder van de UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN.
Jonge mannen getuigden aan het vluchtelingenagentschap dat ze de hoofdstad verlaten uit angst om gearresteerd te worden, een gewoonte van de overheidstroepen na een uitbraak van geweld, zo zeggen ze.
Ook Unicef kaartte vrijdag de verslechterde situatie in Mogadishu aan. Minstens 20 kinderen zijn de laatste maand om het leven gekomen tijdens de gevechten tussen de Unie van de Islamitische Rechtbanken  en de troepen van de overgangsregering. De organisatie roept alle partijen op om de veiligheid van de kinderen – en alle andere burgers - te verzekeren.  

Eén wc voor 2000 vluchtelingen


Het merendeel van de vluchtelingen zijn gestrand in de Shabeleprovincies, in de omgeving van de hoofdstad. Anderen vluchtten nog verder naar het noorden tot in de stad Galkayo. Verschillende vrouwen vertelden aan de UNHCR dat ze op weg naar Galkayo verkracht zijn geweest door gewapende milities. Ondertussen vangt de stad al 50.000 ontheemden op en de nood aan sanitair, opvoeding en gezondheidszorg is groot.
Volgens Eric Laroche van de VN maken humanitaire agentschappen onvoldoende gebruik van de veiligheid gewaarborgd door de troepen van de Afrikaanse Unie. Hulporganisaties moeten hun operaties in de hoofdstad verbeteren zodat de gebieden in en rond de hoofdstad de nodige voorzieningen ontvangen.
“We beginnen toegang tot de stad te krijgen en we moeten deze toegang gebruiken”, zei hij. “Als we vanuit Mogadishu opereren, kunnen we veel meer mensen bereiken.”
Laroche bezocht enkele vluchtelingenkampen in de regio waar 4000 mensen vier wc’s deelden en in een ander kamp was er maar één toilet voor 2000 bewoners.

Verzoeningscommissie


Op 15 juli ging in Mogadishu de langverwachte Verzoeningsconferentie van start. Hoewel sommige analisten vreesden dat de conferentie geen duurzame vrede zou kunnen opleveren, gaan er ook positievere stemmen op. Journalist Abdulkadir Khalif wees er in zijn analysestuk op dat voor de eerste keer in de geschiedenis van het land 1300 Somaliërs bereid zijn om de cruciale thema’s religie en overheid samen in één debat te bespreken.

Bronnen


www.unhcr.org
www.un.org
http://allafrica.com
www.alertnet.org

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.