Iraakse boeren bijten op een houtje

“Onder Saddam Hoessein hadden we het beter”. Iraakse boeren kampen met een tekort aan mankracht, brandstof en elektriciteit en riskeren telkens weer een leven wanneer ze hun oogst naar de markt brengen. Toch doet de nieuwe Iraakse premier Nouri Al-Maliki optimistisch over de landbouw.
De Iraakse premier stelde opnieuw gegarandeerde minimumprijzen in het vooruitzicht, een vorm van subsidiëring die de boeren ertoe moet aanzetten hun productie te vergroten. “De eerste minister realiseert zich blijkbaar niet wat de echte problemen zijn”, zegt Haji Jassim, een boer uit Al-Jazeera in de buurt van Ramadi. “Allemaal goed en wel wanneer de prijzen het enige probleem zouden zijn, maar iemand zou hem misschien moeten uitleggen wat onze andere problemen zijn”.

Een van de grootste problemen is een tekort aan mankracht. “De meeste van onze jongeren die niet werden gedood door het Amerikaanse of Iraakse leger zijn vermist of zitten in de gevangenis”. Daarnaast zijn er de tekorten aan elektriciteit, brandstof en landbouwmateriaal. “Een man die zich uitgeeft voor een vriend van de boeren zou dat moeten weten”, zegt Jassim.

Het regime van Saddam Hoessein, dat in 2003 door de Verenigde Staten ten val werd gebracht, kocht de landbouwproductie op om de boeren aan te moedigen te blijven planten. Op die manier raakten de boeren hun gewassen altijd kwijt, ondanks de slechte economische toestand ten gevolge van de in 1990 door de VN opgelegde sancties.

“Het regime gaf ons alles wat we nodig hadden: zaden, brandstof, vrachtwagens, oogstmachines, alles. We waren blij toen we Saddam kwijtraakten, maar nu zouden we tekenen voor de helft van alle diensten die hij ons aanbood”. Aan het woord is Ali Abdul-Hussein, een voormalige rijstboer uit Diwaniya die nu rondkomt als dagloner in Bagdad.

De Iraakse economie is er in het algemeen slecht aan toe. Er is 50 procent werkloosheid en de inflatie is opgelopen tot procent 70 procent. De elektriciteit en brandstof die de boeren hard nodig hebben, zijn 374 procent duurder geworden, transport 218 procent. Het is bovendien bijzonder onveilig geworden om landbouwproducten naar de markt te brengen.

“Hoe krijg ik mijn gewassen in de opslagplaats van meneer Maliki?”, vraagt Lamid Hateef zich af. “De milities hebben zich versterkt opgesteld. Wanneer je soenniet bent, vermoorden ze je en nemen ze je geld af. Wanneer je sjiiet bent, nemen ze alleen je geld en laten ze je vrij tegen een losgeld”. De activiteit op de markt van Madaiin is zo goed als stilgevallen nadat een sjiitisch doodseskader er 14 boeren vermoordde die er hun groenten kwamen verkopen.

De oorlog heeft ten slotte ook grootschalige schade aangericht aan de infrastructuur. De bodem is aangetast door een stijgende grondwaterspiegel, omdat de drainagepompen stilliggen bij gebrek aan brandstof. Meststoffen en andere chemicaliën zijn onvindbaar, te duur of van slechte kwaliteit. Driekwart van het fruit en de groenten die in het tweestromenland worden geconsumeerd, zijn afkomstig uit de buurlanden, zo blijkt uit een studie die weldra wordt gepubliceerd door het Iraakse ministerie van Landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.